HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Cum confectionezi un panou solar ieftin

Posted by Florian pe 10 Octombrie, 2010,8:21


In 2002, mecanicul iesit la pensie Jose Alano a transformat un morman de PET-uri si cartoane intr-un incalzitor de apa solar, o metoda simpla si ieftina de reciclare si de economisire a energiei. De atunci, mii de locuitori din tara sa natala, Brazilia, pun bani deoparte si recicleaza deseuri gratie inventiei sale.

(articol preluat de pe The Ecologist)

Ideea i-a venit fostului mecanic cand a observat lipsa serviciilor de colectare si reciclare a deseurilor din orasul sau de bastina, Tubarao, scrie The Ecologist. Cum a refuzat sa arunce pe camp sticlele de plastic, cutiile si alte deseuri reciclabile, Jose Alano si-a dat seama ca avea o camera plina ochi cu gunoaie. Asa ca si-a folosit cunostintele de baza in materie de sisteme solare de incalzire a apei si, impreuna cu sotia sa, a construit o versiune alternativa din 100 de PET-uri si 100 de cutii de lapte.

Inventia lui a capatat faima in Brazilia dupa ce pensionarul a castigat premiul „Superecologia”, oferit de o revista locala pentru asemenea proiecte din sectorul nonprofit. De atunci, Alano strabate, in mare parte, statul Santa Catarina pentru a-si prezenta tehnologia homemade in cadrul workshop-urilor si conferintelor organizate in centre comunitare si scoli, fara a cauta castiguri materiale.

„Peste 7.000 de oameni beneficiaza deja de pe urma incalzitoarelor solare doar in Santa Catarina. Sunt doua cooperative, una in Tubarao si una in Florianopolis, cea din urma producand 437 de incalzitoare solare”, spune el. „In statul Parana, numarul incalzitoarelor solare a atins 6.000 in 2008”.

Inventia lui Jose Alano asigura o economisire a energiei cu pana la 30% si reduce numarul de PET-uri si cartoane aruncate in natura. Oamenii interesati isi pot construi singuri un asemenea sistem. Cel gandit de fostul mecanic brazilian are la baza principiul de functionare cu termosifonare, folosit la multe sisteme de incalzire comerciale. In acest caz, nu sunt folosite nici pompe, nici electricitate pentru a provoca o miscare ciclica de la panoul colector la rezervor. Densitatile diferite ale apei sunt suficiente pentru realizarea acestui lucru: apa mai putin densa in sus, apa mai densa in jos.

 

Procesul de asamblare poate fi mai bine inteles aici, desi textul este in portugheza. Se poate spune insa ca marimea conteaza. Potrivit lui Alano, incalzirea apei pentru dusul unei singure persoane necesita un panou solar de 1m². Materia prima de baza consta in: 60 de sticle de plastic de 2L – care are trebui inlocuite cu unele noi o data la 5 ani, 50 de cutii de lapte, tevi, coturi, capace si conectori din PVC, adeziv pentru PVC, vopsea neagra mata si rola, hartie adeziva, ciocan de cauciuc, fierastrau, lemn sau alt material de sprijin. Panourile trebuie plasate la cel putin 30 de centimetri sub rezervor si amplasate pe un perete sau pe o parte a acoperisului indreptate spre sud.

Sursa: HotNEWS

Reclame

14 răspunsuri to “Cum confectionezi un panou solar ieftin”

 1. Astazi panourile solare sunt intens folosite fie pentru a produce apa calda menajera, fie ca si aport la incalzire, iar panourile fotovoltaice se folosesc pentru producerea curentului electric.

  Panourile solare capteaza energia solara, caldura termica respectiv lumina din razele soarelui si le transforma in caldura sau curent electric. Aceasta caldura din panourile solare, poate fi transferat pentru a obtine apa calda menajera sau apa calda folosita pentru incalzirea casei sau pentru incalzirea piscinei.

  Curentul electric produs de panourile fotovoltaice, se poate transforma cu ajutorul unui invertor in curent casnic de 220V si poate fi folosit de oricine. Se vor produce mari schimbari in viitor prin folosirea resurselor energetice regenerabile, a panourilor solare si fotovoltaice.

 2. Panourile solare fotovoltaice

  Panourile fotovoltaice, functionand pe baza unor tehnologii noi, in trecut erau foarte costisitoare, dar astazi din cauza proceselor tehnologice moderne, costul energiei electrice obtinute din energia solara prin panouri fotovoltaice a scazut foarte mult, comparat cu costurile energiei electrice obtinute in mod obisnuit (prin resurse energetice fosile). In prezent recuperarea investitiilor facute intr-un sistem de panouri fotovoltaice se face in 8-10 ani.

 3. Chiar si 10 12 ani daca iti recuperezi investitia, ramane destul de costisitor….. pentru un kit de 5KW platesti in jur de 20.000 euro, avantajul e mai degraba vizibil in producerea de apa calda menajera.

 4. Sau un singur panou de 230W costa 430 euro…..de banii astia cati KW iti platesti?

 5. Inventivi si gospodari si brazilienii :)

 6. Marcov said

  Daca aveti indemanare sa folositi pistolul de lipit, cu o minima investitie puteti realiza un panou fotovoltaic sau mai multe.
  Poporul roman este inventiv si ori cand este ingenunchiat … tot se ridica.
  Eu am cumparat celule fotovoltaice si am realizat un panou fotovoltaic.
  Pentru aceia care sunt interesati de sfaturi, aveti e-mail-ul meu….marcovdimitrie@yahoo.com

 7. Panourile solare reprezinta o solutie pentru confortul termica si pentru sanatatea utilizatorilor.

 8. Interesant, util, ieftin. Solutia pentru un viitor economic.

 9. O solutie inteligenta si ieftina pentru producerea apei calde.

 10. Contrust said

  Foarte tare acest sistem inventat de Jose Alano.

 11. Serban M. said

  Si noi avem foarte multi inventatori talentati in tara, dar nu sunt sprijiniti financiar.

 12. Sagex said

  Avem foarte multi inventatori in tara dar autoritatile nu le sprijina proiectele, sunt preocupati de probleme personale…

 13. Paula said

  Interesant de incercat

 14. corina said

  Mi se pare foarte interesanta inventia, in fiecare zi aruncam materiale regenerabile fara sa ne gandim cum le putem refolosi.
  Mi as dori mult sa luam acest exemplu si sa aplicam si in tara noastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: