HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Metoda Bates sau cum poate fi antrenata musculatura globului ocular

Posted by Florian pe 2 August, 2010,16:33


Poate fi antrenata musculatura globului ocular?

Desi nu sunt confirmate stiintific, sute de articole consacrate metodelor alternative promit pe Internet corectarea viciilor de vedere prin gimnastica ochilor, garantand ca ele amelioreaza vederea. La loc de frunte se afla metoda Bates, elaborata de oftalmologul american Dr. William H. Bates. Bazata pe sapte exercitii, ea gara nteaza nu doar lipsa ochelarilor pana la adanci batraneti, ci chiar si vindecarea miopiei si a prezbitismului.

Metoda Bates

La sfarsitul unei zile deosebit de incarcate din anul 1900, dr. William H. Bates (1860-1931), oftalmolog specializat in tulburarile oculare ale minorilor, a constatat cat de tare il dureau ochii. In acel moment, si-a amintit ca pacientii sai se plangeau adeseori de tensiune oculara si de dureri de cap, chiar si dupa ce fusesera tratati medical intr-o maniera satisfacatoare.
In linistea cabinetului sau intunecat de lasarea serii, Bates si-a sprijinit coatele pe birou si si-a acoperit ochii cu palmele. Zece minute mai tarziu, durerile de ochi disparusera si isi simtea mintea proaspata.
Cand si-a luat mainile de la ochi, si-a dat seama ca obiectele din jur pareau mult mai distincte, iar culorile lor erau mai stralucitoare. In lunile si anii care au urmat, Bates a elaborat o metoda de „educare a vederii”, bazata pe propriile sale observatii, pe care a expus-o in cartea sa „Sa vedem mai bine fara ochelari”, aparuta in 1919.

Exercitiile lui Bates

Cele 7 exercitii care urmeaza au fost puse la punct de dr. Bates intre 1900-1931.

1.Amintiti-va!

In timpul „odihnei ochilor” (descrisa mai sus), incercati – fara efort prea mare – sa revedeti un obiect sau un eveniment cu lux de detalii si cu multe culori. Conform spuselor dr. Bates, cel putin unul din pacientii sai a constatat ca vederea i se ameliorase vizualizand un buton magnific de aur. Iar tot dr. Bates sustine ca apelul la memoria vizuala ne permite sa vedem mai bine lucrurile din realitate.

2.Priviti in toate directiile

Obiectele nu trebuie privite fix (asa cum au tendinta sa faca cei ce poarta ochelari). Plimbati-va constant cu privirea de la un punct de interes la altul. Pe masura ce ochii vi se destind, miscarea devine mai putin rigida si vederea este mai buna.

3.Clipiti

Obisnuiti-va sa clipiti in mod regulat, o data sau de doua ori, din 10 in 10 secunde, pentru a va curata si a va lubrifia ochii – mai ales daca purtati ochelari de vedere sau lentile de contact.

4.Odihna ochilor

Asezati-va confortabil la birou sau la masa si relaxati-va. Inchideti ochii, sprijiniti-va coatele pe o perna (asezata pe masa) si tineti spatele si gatul drepte, iar capul in pozitia obisnuita. Acoperiti-va ochii cu palmele, fara sa-i atingeti. Ganditi-va la ceva placut sau ascultati o emisiune agreabila la radio. Faceti acest exercitiu de doua ori pe zi, cate 10 minute, sau de cate ori ochii va sunt obositi si va dor.

5.Acomodare

Este vorba de acomodarea vederii la perceptia de aproape si de la distanta. Tineti doua creioane – sau cele doua degete aratatoare – in fata dvs., unul la 10 cm distanta, celalalt la o lungime de brat. Fixati primul creion, clipiti din ochi si procedati la fel cu cel de-al doilea. Uitati-va din nou la primul creion… s.a.m.d. Repetati exercitiul de cate ori puteti.

6.Spalaturi oculare

In fiecare dimineata, clatiti-va ochii inchisi, de 20 de ori cu apa calda si de 20 de ori cu apa rece, pentru stimularea circulatiei. Procedati la fel seara, dar incepand cu apa rece.

7.Balansare

Stati drepti, cu picioarele departate si balansati-va incet, de la stanga spre dreapta si de la dreapta spre stanga, lasand privirea sa oscileze impreuna cu corpul. Constientizati cat mai bine balansul campului vizual, pentru ca el odihneste si relaxeaza ochii. Repetati exercitiul de cate ori puteti. Un fundal sonor agreabil il face si mai eficient.

Sursa si mai multe detalii: Formula As

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: