HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Taxa auto – ultima ordonanta…- Update comunicat Ministerul Mediului

Posted by Florian pe 13 Februarie, 2009,9:32


Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, a declarat, într-o conferinţă de presă din 11 februarie, că săptămâna viitoare va intra în Guvern o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice propunerile anterioare referitoare la taxa de mediu, adica sa elimine triplarea taxei auto de prima inmatriculare.

Ministrul Mediului a precizat că taxa auto va scădea cu toate că va fi calculată în funcţie de aceleaşi elemente ca şi până acum, adică în funcţie de gramele de dioxid de carbon eliminate de autoturism şi de capacitatea motorului.

Ministrul Mediului nu a eliminat nici posibilitatea de a le da banii înapoi celor care au fost obligaţi să plătească taxa triplată.

În plus, el a precizat că cei care au avut maşini aduse din străinătate, până la data de 15 decembrie, dar nu au reuşit să-şi plătească taxa, ar putea fi păsuiţi. „În perioada următoare va trebui să obţinem şi avizul UE”, a precizat Nemirschi.

In vara va apare in sfarsit o lege care se va adresa tuturor poluatorilor auto, o taxa anuala functie de gradul de poluare si nu pentru prima inmatriculare.

Reveniti pentru calcularea taxei dupa noua ordonanta.

Sursa: realitatea net

Update: 19 02 09

 • Ordonanta Taxa Auto
 • Ieri, 18 februarie a.c., a fost adoptat în sedinta de Guvern Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice.
  Prin acest acest act normativ cele doua ministere urmaresc sa solutioneze problemele rezultate din aplicarea Ordonantei de Urgenta a guvernului nr. 218/2008, care tripla cuantumul taxei datorate, în raport cu valoarea taxei din iulie 2008. Astfel, se stabileste o reducere cu o treime a cuantumului taxei pentru majoritatea categoriilor de autovehicule precum si cadrul pentru unele masuri cu caracter reparator pentru cei care au achizitionat autovehicule în vederea înmatricularii pâna la data de 15 decembrie 2008.
  În ceea ce priveste masurile cu caracter reparator prevazute de proiectul de Ordonanta facem urmatoarele precizari:

  1. Pentru autovehiculele achizitionate în vederea înmatricularii în România înainte de data de 15 decembrie 2008 si care nu au fost înmatriculate în România, pâna la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se aplica nivelul taxei pe poluare al variantei din iulie 2008.
  2. Pentru autovehiculele achizitionate în vederea înmatricultarii în România înainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost înmatriculate în România ulterior acestei date, cu plata taxei la nivelul triplat, se restituie, la cerere, diferenta de taxa.
  Adoptarea acestui nou act normativ s-a impus cu necesitate din cauza modificarilor repetate a cadrului normativ ce reglementeaza aceasta taxa pe poluare si care a generat instabilitate legislativa, discriminare între cetateni, în lipsa unei predictibilitati a situatiei create, dar si proteste sociale de amploare.
  Va prezentam, spre exemplificare, valorile cuantumului taxei pe poluare pentru anumite categorii de autovehicule:
  Pentru autoturismele Euro 4, înmatriculate pentru prima data în România si UE, cu o capacitatea cilindrica mai mica de 2000, taxa pe poluare este 0.

  19 02 09_taxa-auto

  Procedura de restituire se va stabili prin ordin comun al ministrului mediului si al ministrului finatelor publice, în termen de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României a Ordonantei de Urgenta privind modificarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluarea pentru autovehicule.
  Directia Comunicare si Organizare a Ministerului Mediului

  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 7/2009 , prin care taxa auto este redusa cu o treime, a intrat in vigoare joi 19 02 09, odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 103.
  OUG nr. 7/2009 mai stabileste ca pentru autovehiculele achizitionate inainte de data de 15 decembrie 2008 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se va aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in OUG nr. 50/2008, adica cel in vigoare pana la triplarea taxei prin OUG nr. 208/2008 .

  Astfel, posesorii de masini second-hand cumparate inainte de 15 decembrie si neimatriculate pana la intrarea in vigoare a OUG nr. 7/2009, trebuie sa depuna in 20 de zile la organul fiscal competent, actele necesare calcularii taxei la nivelul stabilit inaintea triplarii.

  De asemenea, pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplata, diferenta dintre taxa platita si cea stabilita potrivit OUG nr. 50/2008 se restituie, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara

  Procedura de restituire va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si al ministrului finantelor publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii OUG nr. 7/2009.

  Persoanele care au achizitionat autovehicule dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in a OUG nr. 7/2009,  nu se supun prevederilor ordonantei de urgenta.

  In schimb, OUG nr. 7/2009 pastreaza prevederile OUG nr. 218/2008 prin care se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare autoturismele cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si utilitarele cu norma de poluare euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in statele membre ale UE. Suspendarea taxei in cazul acestor categorii de autovehicule se va aplica pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.

  Suspendarea taxei nu se va aplica si in cazul autoturismelor cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si al utilitarelor cu norma de poluare euro 4, inmatriculate pentru prima data in afara Uniunii Europene si care se inmatriculeaza in Romania.

  Sursa: Avocatnet.ro

  ***********

  Comenteaza si da mai departe>>

  Comenteaza si da mai departe !


  Add To Favorites

  Bookmark and Share

  Trimite acest link ->copy & paste pe Messenger in lista ta de prieteni

  Reclame

  13 răspunsuri to “Taxa auto – ultima ordonanta…- Update comunicat Ministerul Mediului”

  1. Victor said

   Am facut RAR pe 22 Dec. 2008 .As vrea sa stiu cat este valabil,si daca mai trebuie facut pana la noua lege. Eu momentan nu circul ce masina deoarece nu am numere,si in acest fel nu se poate deteriora. De ce vrea statul sa ne mai fure bani pentru un nou RAR??. As dori sa primesc un raspund.Noi nu suntem vinovati pt. ca nu am putut scrie masinile din cauza programarilor RAR.Eu am avut programare din luna Octombrie la RAR,si in acest fel am depasit vechea taxa auto, cine este vinovatul??.. Va multumesc Data 15.02.2009.

  2. Doru said

   Am făcut RAR prin programare telefonică pe 20 noiembrie 2008 şi m-au programat pe 16 decembrie 2008 şi astfel nu am mai prins vechea taxa de prima inmatriculare. Îmi făcusem şi eu nişte calcule pt. că am luat credit din bancă. Acuma maşina stă în curte şi eu mă uit la ea, banii s-au cam dus dar ratele trebuie să le plătesc. Cu ce sunt eu vinovat de trebuie să mai fac o dată programare RAR şi să mai cheltuiesc alţi bani (să mai duc şi maşina pe platformă 45 km căci nu am numere)…Şi în situaţia mea sunt foarte mulţi. Tripalea taxei şi amânarea menţinerii ei ne-a făcut mult rău,multor români pe lângă faptul că o consider nedreaptă şi ilegală…

  3. Sorin said

   RAR-ul este valabil doar doua luni, dupa care daca nu ai inscris-o in perioada aceasta, trebuie sa il faci din nou.

  4. ADINA said

   NU TREBUIE SA MAI FACI RAR-UL CI DOAR AUTENTIFICAREA

  5. oamenisilocuri said

   tinta lor a fost dublarea din start, dar au triplat-o pt o perioada scurta doar ca sa manipuleze populatia. acum lumea se va bucura/resemna ca e dubla, chiar se vor bucura. daca o dublau din start si ramanea asa pierdeau mai mult la capitolu imagine

  6. […]  Taxa auto – ultima ordonanta…- Update comunicat Ministerul Mediului Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, a declarat, într-o conferinţă de presă din 11 februarie, că săptămâna […] […]

  7. mihai said

   de ce americanii si asiaticii nu au normele euro pt. noxe?de ce in america nu se impune pt. un autovehicul decat frana si directie? in rest poti sa mergi ca fred si barney, fara podea,fara usi, fara geamuri,etc. oricum taxa e politica pt. ca se mira de unde sa mai scoata bani. sunt curios cum se va modifica si sistemul de biruri pt. ca desi s-a spus ca se va scadea nr. de taxe trebuie sa fii timpit sa crezi ca va scadea si valoarea lor!

  8. arhiderrr said

   Nice article

  9. catalina said

   mi-am cumparat o masina inainte de 15 decembrie din romania prin contract de vinzare-cumparare adusa de un roman din germania.dupa publicarea ordonantei in monitor a DOUA ZI m-am dus si mi-am depus dosarul ca sa platesc taxa si nu am reusit nici in prezent .DE CE M-A TIN PE LOC CE LE M-AI TRBUIE CA NU M-AI INTELEG NIMIC ?PUR SI SIMPLU MI-AU ZIS SA ASTEPT.CIT CA M-AM SATURAT ?

  10. diaconescu vlad lucian said

   ce se intampla daca nu te prezinti in cele 20 de zile la organul fiscal cu actele necesare?ce taxa platesti?

  11. Radu said

   se potdepune actele la finante si fara rar

  12. costi said

   am un renault laguna(euro3)cu numere de italia si asin vrea sa o inscriu in romania dar nu gasesc doua calculatoare pt norma de poluare care sa-mi dea acelasi pret pt taxa de plata.vreu un cosiliu.mersi.

  13. clau said

   Traiasca inscrierea in Bulgaria!

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s

   
  %d blogeri au apreciat asta: