HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Barack Hussein Obama, actualul presedinte al SUA. Discurs inaugural- Video

Posted by Florian pe 22 Ianuarie, 2009,14:43


Au trecut doua zile de la evenimentul unic in istoria SUA si a lumii intregi, ceremonia de depunere a juramantului si discursul de inaugurare al mandatului de patru ani, al primului presedinte afro-american al SUA.

Barack Hussein Obama II, n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii, fiul lui Barack Hussein Obama, Sr. (născut în provincia kenyană Nyanza, de etnie luo) şi al lui Ann Dunham (născută în Wichita, Kansas) a devenit la 20 ianuarie 2009 al 44-lea Preşedinte al Statelor Unite (primul afro-american ales în această funcţie), în urma alegelor prezidenţiale din 4 noiembrie 2008, (alături de Joe Biden ca vicepreşedinte).
L-a înlocuit în funcţie pe George W. Bush

Fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama, Sr. şi al unei americane, Ann Dunham Stanley, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, Hawaii. De la şase până la zece ani a trait în Jakarta, împreună cu mama lui şi cu tatăl vitreg, indonezian.
Absolvent al Universităţii Columbia şi al Facultăţii de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administraţia publică şi de a deveni membru al Senatului statului Illinois între 1997 şi 2004, Obama a lucrat ca mobilizator comunitar, docent universitar şi ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile.
După o încercare nereuşită de a obţine un loc în Camera Reprezentanţilor a S.U.A. în anul 2000, în 2003 Obama şi-a anunţat participarea la campania electorală pentru Senatul S.U.A..
Un an mai târziu, când era încă membru al Senatului din Illinois, Obama a ţinut discursul principal la Convenţia Naţională Democrată din 2004.
In noiembrie 2004 Obama a fost ales ca senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.
În calitate de membru al opoziţiei democrate în al 109-lea Congres al Statelor Unite, Obama a susţinut o serie de legi bipartizane care urmăreau controlul armelor convenţionale şi creşterea responsabilizării administraţiei în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor publice.
În aceeaşi perioadă a întreprins vizite oficiale în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.
În Congresul actual, al 110-lea, a sprijinit legislaţia referitoare la lobbying şi frauda electorală, schimbarea climatică, terorismul nuclear şi la sprijinul care trebuie să fie acordat personalului militar întors acasă.
Din februarie 2007, dată la care a anunţat începerea campaniei sale prezidenţiale, Obama include printre obiectivele sale prioritare terminarea războiului din Irak menţinând în acelaşi timp o politică de aparăre solidă, creşterea independenţei energetice şi asigurarea asistenţei medicale universale.
Căsătorit din 1992, are două fiice. Este autorul a două cărţi de mare succes: Dreams from My Father, o carte de memorii, iar The Audacity of Hope  un comentariu personal asupra politicii Statelor Unite.

Filmul depunerii juramantului si discursul lui Barack Obama:

President Barack Obama 2009 Inauguration and Address

Discursul inaugural al lui Barack Obama in calitate de presedinte al SUA:

„Stau astăzi aici umil în faţa misiunii pe care o avem de îndeplinit, recunoscător pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o, conştient de sacrificiile făcute de strămoşii noştri. Îi mulţumesc preşedintelui Bush pentru serviciul său adus naţiunii noastre, precum şi pentru generozitatea şi cooperarea de care a dat dovadă în timpul perioadei de tranziţie.

Patruzeci şi patru de americani au depus jurământul prezidenţial. Cuvintele au fost rostite pe timp de prosperitate şi pace. Cu toate acestea, câteodată jurământul este făcut în mijlocul furtunii. În aceste momente, America a mers mai departe nu doar datoritã capacităţilor şi viziunii celor care deţin funcţii importante, ci datorită faptului că Noi, Poporul, am rămas credincioşi idealurilor înaintaşilor noştri şi documentelor fondatoare.

Aşa s-a întâmplat până acum. Aşa trebuie să se întâmple şi cu această generaţie de americani.

Este bine înţeles faptul că ne aflăm în mijlocul unei crize. Naţiunea noastră este în război, împotriva unei reţele de violenţă şi ură. Economia noastră este afectată grav, o consecinţă a iresponsabilităţii unora, dar şi eşecul nostru colectiv de a lua decizii dure şi de a pregăti naţiunea pentru o nouă eră. Sistemul nostru de sănătate este prea costisitor; rata de promovare în şcoli este prea mică; şi fiecare zi dovedeşte tot mai mult că modurile în care utilizăm energia ne consolidează adversarii şi ne ameninţă planeta.

Aceştia sunt indicatorii crizei, potrivit statisticilor. Mai puţin cuantificabilă dar nu mai puţin profundă este o pierdere a încrederii pe teritoriul ţării – o temere sâcâitoare că declinul Americii este inevitabil şi că următoarea generaţie trebuie să îşi coboare nivelul.

Astăzi vă spun că provocările cu care ne confruntăm sunt reale. Sunt grave şi sunt multe. Ele nu vor fi combătute uşor sau într-o perioadă scurtă de timp. Dar să ştii asta, America, ele vor fi combătute. În această zi, ne adunăm pentru că am ales speranţa în locul fricii, unitatea în locul conflictului şi discordiei. În această zi, am venit să punem capăt nemulţumirilor şi promisiunilor false, acuzaţiilor şi dogmelor depăşite, ce afectează de mult timp politica noastră.

Rămânem o naţiune tânără, dar după cuvintele Scripturilor, a venit vremea să lăsăm deoparte copilăriile. A venit vremea să ne reafirmăm spiritul rezistent; să alegem o istorie mai bună; să purtăm mai departe acel dar preţios, acea idee nobilă, transmisă din generaţie în generaţie: promisiunea divină că toţi oamenii sunt egali, liberi şi toţi merită o şansă la fericire.”>continuare

Ceremonia desfasurata in Washington pe esplanada din fata Capitoliului a putut fi urmarita de peste doua milioane de oameni veniti din toate colturile tarii, foarte multi neputand ajunge insa pe esplanada din cauza cordoanelor de securitate.

Costul de aproximativ 150 milioane de dolari a fost obtinut din donatii si se spune ca a meritat pentru ca aceasta ceremonie a renascut spiritul american.

Surse: Wikipedia, MediaFax

Comenteaza si da mai departe>>

Comenteaza si da mai departe !


Add To Favorites

Bookmark and Share

Un răspuns to “Barack Hussein Obama, actualul presedinte al SUA. Discurs inaugural- Video”

  1. Multumesc mult pentru informatiile oferite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: