HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Marea „surpriza”:-„Draga’Stolo” premierul desemnat. Sfaturi pentru premier.

Posted by Florian pe 11 Decembrie, 2008,13:56


Marea surpriza, pe care presedintele a mentinut-o pentru desemnarea premierului in persoana domnului Theodor Dumitru Stolojan, nu a fost deloc surprinzatoare.

„Surpriza” a fost utila totusi jocului politic, deschizand posibilitatea negocierilor intre PD-L si PSD, negocieri pe care nici cei mai initiati analisti politici nu au intrevazut-o.

„Draga’Stolo” care prin retragere l-a propulsat pe Traian Basescu la Presedentie in 2004, vine acum intr-o situatie de criza sa netezeasca drumul fostului si actualului camarad de arme spre urmatorul mandat din 2009.

Alegerea presedintelui, care a nascut diverse controverse in randul adversarilor politici, are totusi argumente solide privind personalitatea lui Theodor Stolojan si experienta profesionala de exceptie fata de ceilalti competitori.

Iata cateva argumente:

*A avut bune rezultate in functiile anterioare de ministru adjunct la finante, ministru de finante, prim ministru, expert consultant 7 ani la Banca Mondiala, expert consultant a unor grupuri de firme, profesor universitar.

*Specialist in sisteme macro-economice si finante, are relatii de comunicare convergente cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu

*Ca om politic a reusit sa se plaseze pe locul doi dupa Traian Basescu in sondajele privind increderea populatiei.

*Robocop cum este numit in media interna si externa pentru rigurozitatea actiunilor sale mai ales in perioade de criza, Theodor Stolojan este o garantie pentru potentialii investitori.

*Relatia cu presedentia va fi foarte buna, dar fara compromisuri in domeniul economic.

Curriculum Vitae:

Theodor Stolojan s-a nascut la Targoviste pe 24 octombrie 1943, este casatorit cu Elena (61 ani) si are doi copii, Ada (32 ani) si Vlad (34 ani). A absolvit in 1966 Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, Facultatea de Finante si Contabilitate.

In perioada 1966-1968, a fost economist la Frigotehnica Bucuresti, iar ulterior, pana in 1971, economist in cadrul Ministerului Industriei Alimentare (MIA). |n perioada 1972-1991, a fost angajat al Ministerului Finantelor, unde a parcurs succesiv toate treptele, pana la functia de ministru.

Astfel, a fost economist (1972-1977) si sef de serviciu (1978-1982) la Directia bugetului statului, director adjunct si director al Directiei valutare si a relatiilor financiare internationale (1983-1987), inspector general in Directia veniturilor statului si consilier al ministrului finantelor (1988-1989), prim-adjunct al ministrului finantelor (29 decembrie 1989-aprilie 1990) si ministru al

finantelor in perioada mai 1990-aprilie 1991. In perioada mai – septembrie 1991, a fost presedintele Agentiei Nationale de Privatizare, iar in perioada octombrie 1991-noiembrie 1992 a detinut functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei.
Din decembrie 1992 pana in 1998, a functionat ca economist si senior economist la Banca Mondiala. Aici s-a ocupat, printre altele, de dezvoltarea si implementarea programelor de privatizare in Republica Moldova si Uzbekistan, precum si de programele de privatizare din Kirghistan, Ucraina si Etiopia.

Din 1996, a devenit director in Consiliul de administratie al Fondului Romano-American, el figurand si azi ca membru in boardul acestui fond de investitii.
Dupa revenirea in tara (1999), a infiintat firma de consultanta Strategic Consulting SRL si a fost numit presedinte al societatii Tofan Corporate Finance SA, din cadrul grupului de firme al lui Gelu (Gheorghe) Tofan, functie pe care a detinut-o pana in august 2000. Tot in 1999, a fost numit director in Consiliul de administratie al Bancii Romanesti.

In acelasi timp, a fost si consultant la Banca Mondiala pentru Republica Moldova, in domeniul creditelor pentru ajustarea structurala. In 2001, a detinut functia de consultant pentru societatea italiana Tomex SEL SRL Bucuresti, iar din 2002, functioneaza ca profesor universitar la Universitatea Transilvania din Brasov si, ulterior, la Universitatea Romano-Germana din Sibiu.

Limbi straine: engleza.

Activitatea politică

În 1996 a susţinut candidatura la preşedinţie a candidatului PDSR Ion Iliescu.

În 2000 a reintrat în politică, candidând pentru preşedinţie din partea Partidului Naţional Liberal, obţinând 11,78% din voturi, a treia poziţie după Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor.

La Congresul Extraordinar al PNL din august 2002, a fost ales preşedintele Partidului Naţional Liberal.

În 2003 partidul său s-a aliat cu Partidul Democrat, condus de Traian Băsescu, primarul Bucureştiului, formând Alianţa D.A. – Dreptate şi Adevăr. În februarie 2004, şi-a anunţat candidatura la preşedinţie din partea alianţei.

Cursa prezidenţială ia insă o cotitură neaşteptată pe 2 octombrie 2004 când Stolojan îşi anunţă retragerea din fruntea PNL şi, de asemenea, din cursa prezidenţială, invocând probleme grave de sănătate. Locul său este preluat de Traian Băsescu, cel care vădit emoţionat începe să plângă în momentul în care Stolojan a făcut anunţul retragerii.

După alegerile din 2004 devine consilier pe probleme economice al preşedintelui Traian Băsescu. În cadrul PNL adoptă o poziţie critică faţă preşedintele Călin Popescu Tăriceanu şi de restul conducerii partidului, criză care se acutizează în vara anului 2006 şi culminează cu excluderea sa în 10 octombrie 2006, printr-o decizie a organizaţiei PNL Bucureşti sector 2. Conducerea partidului a anunţat, ca motiv al excluderii, faptul că Theodor Stolojan nu a respectat şi nu a susţinut deciziile luate de conducerea PNL. Pe de altă parte, Stolojan a susţinut că excluderea sa s-ar datora presiunilor impuse de preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu, care urmăreşte să îşi elimine adversarii politici.

Din afara PNL, Stolojan lansează, în octombrie 2006, Platforma liberală, împreună cu alţi liberali excluşi din partid sau nemulţumiţi de conducere: Valeriu Stoica, Radu F. Alexandru, Mona Muscă, Cristian Boureanu şi Raluca Turcan, la care ulterior se alătură şi alte personalităţi importante, precum ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur sau senatorul Mircea Cinteză.

În decembrie 2006 liberalii platformişti anunţă constituirea Partidului Liberal Democrat (PLD), iar Stolojan devine preşedintele noii formaţiuni politice. La 1 martie 2007 partidul a fost înregistrat oficial.

Sloganul PLD era Progres, Libertate, Demnitate.

La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 a candidat pe prima poziţie a listelor Partidului Liberal Democrat şi a fost ales deputat în Parlamentul European.

La începutul lunii decembrie 2007 s-a decis fuziunea între Partidul Democrat (PD) şi PLD. Denumirea noii formaţiuni politice este Partidul Democrat Liberal (PD-L), iar Theodor Stolojan deţine funcţia de prim-vicepreşedinte.

În perspectiva alegerilor generale din 30 noiembrie 2008, pe 12 septembrie 2008, Colegiul Director al PD-L l-a propus, în unanimitate, drept candidat al partidului la funcţia de prim-ministru. Partidul Democrat-Liberal nu a câştigat decât aproximativ 35% din mandate, dar, în urma negocierilor între partide şi a consultărilor cu Preşedintele, la 10 decembrie 2008, a fost desemnat de Preşedintele Traian Băsescu drept candidat pentru funcţia de prim ministru, urmând să se prezinte în faţa noului Parlament pentru a cere votul de încredere până pe 22 decembrie.

Venituri din salarii: 1.291.861 dolari
Dintre toti demnitarii de pe scena politica romaneasca, Theodor Stolojan a avut, de departe, cele mai mari venituri din salarii, el fiind, poate, singurul politician care, la o adica, poate sa-si justifice capitalul plasat in afaceri doar din retributia de pe statul de plata.

Surse: Wikipedia, Revistabilant.ro

Ce sfaturi ati adresa premierului pentru perioada de criza ?

Comenteaza si da mai departe>


***

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: