HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

DICŢIONAR VICLEANO-ROMÂN

Posted by Florian pe 2 noiembrie, 2008,9:08


„Atentie la minte în timpul rugãciunii, gura zice dar mintea e la plimbare. Paza minţii: cu ce e ocupatã si pãtatã mintea, cu aceea vã prezentaţi la judecatã.”(Pr.Arsenie Boca)

DICŢIONAR VICLEANO-ROMÂN (Preluare integrala din Ortodoxia Tinerilor )

Omul in zilele de astazi a ajuns să confunde libertatea cu libertinajul, păcatul cu virtutea, relativizând totul, în concluzie a început să-şi permită orice, fără a se gândi că există şi consecinţe pentru ceea ce face.

Limbajul a devenit extrem de subtil, ascunzând sub masca cuvântului “frumos”, realităţi sumbre, lucruri de neconceput, la scara mare.

Deoarece “zilele sunt rele” şi păcatul este ascuns ca şi cum n-ar exista, iar de Dumnezeu nu se mai vorbeşte, am considerat necesară relizarea Dicţionarului explicativ vicleano-român ca ajutor pentru perceperea realităţii aşa cum este. Noi singuri nu putem percepe realitatea corect căci trăim în “cutia” experienţelor şi păcatelor noastre, şi doar Dumnezeu prin harul Duhul Său ne poate lumina din exterior realitatea pentru a o percepe aşa cum este într-adevăr.

Asigurare de viaţă sau de oricare alt tip

Defapt ar trebui să i se spună despăgubire în bani pentru anumite daune suferite. Termenul de asigurare duce cu gândul imediat la protejare în caz de pericole, creând falsa impresia că te păzeşte de ce ţi se poate întâmpla rău. De accidente, de necazuri şi de toate întâmplările rele mă păzeşte Dumnezeu în fiecare secundă a vieţii, El având grijă să fim atenţi la volan, să fim sănătoşi, să nu păţim nimic. Nu sunt asigurat ci despăgubit în caz că se produce ceva neplăcut. Asigurarea îmi poate da doar bani, nu-mi salvează viaţa sau familia.

Mai mult puteţi afla în acest articol: Asigurările dumnezeieşti

A-mi clăti ochii

E o expresie care acoperă subtil greşeala sau păcatul de a te uita la o femeie, câteodată poftind-o. Pentru că Dumnezeu ne-a lăsat porunca: “oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.” Iar adulterul este un păcat de moarte.

Mai mult puteţi afla în acest articol: Infidelitatea dintre un bărbat şi o femeie

Carieră

E un cuvânt care ascunde cultul personalităţii. De multe ori cariera exclude sau neglijează familia, urmărind doar faimă şi bani. Cariera a ajuns să fie mai de dorit decât familia, deşi bucuriile familiei sunt mii de ori mai mari decât satisfacţiile trecătoare ale serviciului.

Mai multe detalii în acest articol: Familie sau carieră

Dragoste cu iubita

Dragoste este atunci când o faci cu soţul, sau soţia (a ta nu a altuia), iar cu prietena sau iubita este desfrâu, sex…şi nu dragoste. Dragostea în afara căsătoriei implică egoism şi iresponsabilitate, evitând şi nebăgând în seamă ce ne spune Dumnezeu.

Mai multe detalii în acest articol: Cum se face dragoste şi Dragostea înaintea căsătoriei

Experienţa sexuală

A ajuns curvia să fie ridicată la rang de virtute, la aşa nebunie a ajuns omul. A fi virgin a ajuns o ruşine şi a avea experienţă personală este un imperativ. A ajuns binele să fie numit rău şi răul bine. Sfârşitul e aproape.

Expropriere

Este un termen academic inventat de mai-marii statului care defapt înseamnă furt contra unei aşa zise donaţii.

Întrerupere de sarcina

Expresia ascunde viclean şi finuţ unul dintre cele mai mari păcate ale lumii. Avort, crima, uciderea propriului copil, asta este de fapt, nu întrerupere că doar nu este vorba de întrerupt lumina apăsând întrerupătorul.

Mai multe detalii în acest articol: O minune a SfântuluI Dimitrie Basarabov

Iert, dar nu uit

Nu exista iertare conditionata, ori ierţi şi ai şters tot ori nu ai iertat cu adevărat şi încă păstrezi răutatea faţă de celălalt în suflet.

Mai multe detalii în acest articol: Iertaţi şi veţi fi iertaţi

Mama natură

Una dinte expresiile cele mai des întâlnite şi una dinte cele mai grave. În loc să spunem că aşa ne-a făcut Dumnezeu, că Dumnezeu a creat toate, spunem că aşa ne-a făcut mama natură, că natura aşa le-a lăsăt pe toate. Am ajuns să-l excludem uşor uşor pe Dumnezeu din toate aspectele vieţii.

Mai multe detalii în acest articol: De 18 ani nu am auzit pomenindu-se numele lui Dumnezeu

Orientare sexuală

Dumnezeu nu a dat opţiuni sexuale, ci a făcut omul bărbat – femeie. Când omul a început să confunde creaţia cu Creatorul atunci l-a lăsat Dumnezeu la nebunia lui, să confunde chiar şi lucrul cel mai clar.

Planning familial

De când şi până când ne planificam când să facem copii? La asemenea curaj numai omul a ajuns, ca în loc să-L roage pe Dumnezeu să-i dea copii, îşi planifică relaţiile intime crezând că e deajuns. Bărbatul pune sămânţa sa în pământul fertil al femeieii, dar Dumnezeu este Cel care face să crească, El este Cel care dă viaţă.

Mai multe detalii în acest articol: Dacă nu te protejezi oare faci copii mulţi ?

Sex alternativ

Ce interesant sună…ca şi cum generaţiile de până acum erau înapoiate şi noi am descoperit elixirul vieţii. Este perversiune sexuală, preacurvie defapt şi de drept. Iar preacurvarii nepocăiţi merg în adâncul iadului pentru nesaţul lor şi pentru pofta lor bolnavă.

Sex appeal

Această atitudine este promovată de multe reviste pentru tineri şi este pusă alături de virtuţi cum ar fi gingăşia, charisma si zâmbetul curat. Nimic mai perfid. Mandrie, iubire de sine, infatuare, şi o doză de desfrânare este defapt sexappeal-ul. Cum să-ţi doreşti să te privească băieţii (fetele) salivând după imaginea ta mai ceva decât nişte animale în călduri?

Shopping

Patima cumpăraturilor făra minte. Omul nu mai cumpară pentru că are nevoie ci pentru că-i place să cumpere şi-atât, ajungând să exagereze în aşa măsură încât sunt unii care n-au nici o cană cu apă sau o pătură să se-nvelească iar alţii au mult, mult preamult, destul să le ajungă 10 vieţi.

Mai mult puteţi afla în acest articol: Shopping-ul noua religie

Viciu

Cuvantul „păcat” este demodat dar ce păcat ca viciul este chiar păcat.

Mai mult puteţi în acest articol: De ce păcatul este pedepsit ?

(O să-l completăm pe parcurs. Dacă aveţi sugestii de expresii care pot fi puse în acest dicţionar aşteptăm să ni le trimiteţi pe adresa ortodoxia.tinerilor@gmail.com sau să lăsaţi un comentariu chiar la articolul acesta)

Am republicat acest dictionar din Ortodoxia Tinerilor cu credinta ca va ajunge  la cunostinta si lamurirea mai multor oameni tineri sau varstnici asupra unor intrebari la care Credinta Ortodoxa are raspunsuri clare.

Initiativa tinerilor autori ai blogului Ortodoxia Tinerilor este salutara si folositoare, vizitati si va veti convinge !

 

***

 

Reclame

2 răspunsuri to “DICŢIONAR VICLEANO-ROMÂN”

  1. Sorin said

    Mi-ai oferit o bucurie deosebita cu referirea la Parintele Teofil Paraian; itzi multzumesc. Am avut marea sansa sa-l cunosc in februarie, anul acesta, vizitand cu o serie de amici si cunoscuti Manastirea Sambata. Ne-a oferit fiecaruia una dintre lucrarile sale recente si surpriza incredibila, ne-a spus cateva cuvinte in ESPERANTO!!!(eram un grup international de esperantisti). Manastirea este, de fapt, un complex lacas de inalta tinuta care-tzi ofera o ampla stare de bine.

  2. Fratilor, voi chiar sunteti frustrati rau !
    Citesc de zece minute de pe ortodoxiatinerilor si ma minunez.

    Cine e mai pacatos ? Eu, care fac dragoste cu iubita mea, o femeie care ia anticonceptionale ca sa nu aducem pe lume un om care n-are unde sa stea, ce sa manance şi cu ce se imbraca ? Sau voi care inselati pe toata lumea, care sugeti bani de la stat si ………………., in dulcele amor socratic ?

    P.S. Sunt ateu, asa ca chestia cu iadul ma lasa absolut rece. If there’s no heaven, there’s no hell.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: