HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Maine nu va fi sfarsitul lumii.

Posted by Florian pe 9 Septembrie, 2008,13:46


Cercetătorii români care participă la experimentul de la CERN sunt convinşi că mâine nu va fi sfârşitul lumii.

Experimentul secolului, care ar putea demonstra geneza omenirii, naşte controverse puternice în toată lumea. Unii oameni de ştiinţă recunosc că, în cazul unui eşec, efectele ar putea contribui la sfârşitul lumii. Dacă va fi un succes însă, rezultatele sale vor fi cel puţin la fel de importante ca primul pas al omului pe Lună. Un lucru este sigur, mâine nu va fi sfârşitul lumii.

La CERN – Centrul European pentru Cercetări Nucleare de la Geneva, va fi pus în practică un proiect la care 10.000 de savanţi din peste 70 de ţări au lucrat mai bine de 10 ani. Aproape o sută de români se află printre ei. În camera de comandă a detectorului Atlas, 1500 de cercetători sunt antrenaţi să prelucreze milioanele de informaţii care vin în fiecare secundă. Printre ei şi 30 de români.

Călin Alexa este unul dintre cercetătorii care lucrează la prelucrarea informaţiilor strânse de unul dintre cele patru detectoare, pe nume Atlas. El a explicat pentru Realitatea TV cum va decurge experimentul de mâine. VEZI VIDEO
Protonii vor pleca în cursă mâine la ora 10. Vor trece printr-un tunel de 27 de km lungime şi vor face 11.000 de ture într-o singură secundă. În momentul în care se vor ciocni, vor produce o mie de milioane de particule, iar patru aparate, de mărimea unor catedrale, vor detecta şi selecta aceste particule.

Sursa: Realitatea TV

Ultimul „recensamânt” al particulelor elementare care compun mirabilul univers din interiorul atomului s-a facut cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la înfiintarea minunatului CERN, Centrul European de Cercetari Nucleare de la Geneva, loc de munca pentru mii de fizicieni, din zeci si zeci de tari. Quarci, fermioni, bozoni, gluoni „lipiciosi” plus misteriosii neutrino, adevarati invadatori ai întregului Univers, plus bozonii W-, W+, Z0, plus gravitonii (n-au încotro trebuie sa apara, asa spun ecuatiile einsteiniene) si la fel de misteriosii bozoni Higgs, plus antiparticulele – 38 de personaje intraatomice populeaza microuniversul pe care Democrit, Leucip si Epicur l-au declarat indivizibil (atomos). Dar nu este indivizibil, fireste, de aceea unui monstru ca LEP (Large Electron Positron Collider) de la CERN i-a luat locul un supermonstru superdetectiv, LHC (Large Hadron Collider), iar în SUA numitul SSC (Superconductig Supercollider), un inel de 87 km în diametru, îl va ajuta pe Terratronul de la Fermilab, de lânga Chicago – toate alergând dupa imperceptibilii Bozoni Higgs.
Mai mult>>http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=121

Pornirea LHC va avea loc cu surle şi trâmbiţe. Astfel, CERN a anunţat că aceasta va putea fi urmărită de oricine în direct la pagina de internet http://webcast.cern.ch. În plus, ea va fi difuzată şi de mult mai cunoscutul canal de televiziune Eurovision, care probabil are instrumentele necesare pentru a face din acest eveniment mai mult decât un spectacol… Pe bună dreptate însă, căci noul LHC va testa acum cu adevărat teoria modelului standard al particulelor.
Mai mult>>http://www.stiinta.info/news/486/

Fizicienii sunt încântaţi de LHC. Va fi cel mai puternic accelerator de particule din lume, ciocnind protonii unii de alţii la o energie de 14 TeV (tera-electonvolţi) şi dând acces la fenomene fizice ce au loc la energii de zece ori mai înalte decât cele ce fuseseră deschise explorării până acum. Fiecare coliziune de protoni, în timp ce aceştia călătoresc în direcţii opuse în jurul unui inel situat adânc în pământ, cu o circumferinţă de 27 de kilometri, va dezvălui mai multe informaţii despre cele mai fundamentale părţi ale Universului.
Mai mult>>http://fizicaparticulelor.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=47

Creatia lui Dumnezeu e atat de perfecta incat nu poate fi distrusa.

Comentarii…

***

Anunțuri

4 răspunsuri to “Maine nu va fi sfarsitul lumii.”

 1. julia said

  Daa, este super interesant!
  Multumesc pantru linkuri… si pentru atentie !

 2. iulia said

  maine va fi sfarsitul lumii

 3. ruxandra said

  varog din inima sa opriti aceasta masinarie pt ca vadistruge lumea nu va ginditi chiar si la dumneavoastra puteti sa muriti impreuna cu colegi dumneavoastra mine in preuna cu planet nu va ginditi . Eu am numai 11 ani si costientizez cit de immportanta este viata .Nu va ginditi citi ani a muncit dumnezeu sa construiasca pamintul chiar nu va ginditi?! va rog din suflet si eu si toti oameni va rugam sa opriti aceasta masinari . As dori sa discut cu dumeavoastra pe mess pentru ca aveti emailu meu sa va pun si eu niste intrebari va rog frumos!!!!!!!!!!adica va implor miiiiii de oameni pot muri din cauza masinariei astea si nu nu mai noi ci si voii va rog ascultatima

  Cu mare stima Daogaru rucxandra si nu uitati ce vam zis va rog frumos!!!!!!!!!

  Draga Ruxandra, acest experiment nu poate fi oprit.
  Vei creste mare si vei avea ocazia sa afli si de alte experimente.
  Fara astfel de experimente nu am fi avut ocazia sa dicutam pe net.
  In mod sigur nu exista nici un pericol si nu trebuie sa crezi tot ce spun
  presa si televiziunile care fac din tantar armasar pentru audienta.
  Si foarte important: Creatia lui Dumnezeu e atat de perfecta incat nu poate fi distrusa.
  Iti doresc numai bine si vom mai discuta.
  Florian

 4. marlen said

  Foarte bun raspunsul tau, Florian.
  Cred ca era fb daca postai acest comentariu succint ca motto, sau ca nota bene la sfarsitul articolului…pentru cititori ca mica (??!) Ruxandra,
  Si daca sigur nu vine sfarsitul lumii, are timp sa inceapa sa invete GRAMATICA limbii romane, deocamdata se exprima foarte chinuit in aceasta biata limba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: