HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Top imagini Hubble, frumusetea si imensitatea universului vizibil

Posted by Florian pe 19 Iulie, 2008,11:33


Astronomii au studiat si au selectat top 10 fotografii, pentru Daily Mail, din toate fotografiile transmise de telescopul Hubble in ultimii 16 ani.

Telescopul spatial Hubble a fost lansat de NASA in 1990. A fost nevoie de o perioada de corectie a lentilelor pentru a percepe lumina emisă de corpurile cele mai strălucitoare din universul vizibil.
In urma cu 16 ani a inceput sa transmita pe Pamant instantanee de necrezut si impresionante despre „ultima frontiera” a universului vizibil.

Telescopul Spaţial Hubble (HST) este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului şi numit după astronomul Edwin Hubble. Este poziţionat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă un avantaj semnificativ faţă de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulenţele atmosferice, iar telescopul putând capta informaţii şi în spectrul ultraviolet, lungimi de undă care în mod normal sunt puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului. De la lansarea lui, în 1990, a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el, astronomii au făcut numeroase observaţii, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă, realizate vreodată.

TOP 10 IMAGINI HUBBLE


1. Sombrero Galaxy – denumire oficiala M104,
28 milioane de ani lumina fata de Pamant,
50 000 ani lumina diametru.

2. Ant Nebula, un nor de praf si gaze cu nume tehnic Mz3,
intre 3000 si 6000 ani lumina fata de Pamant.

3. Nebula NGC 2392, numita Eskimo deoarece seamana cu o figura
înconjurata cu o gluga îmblanita, gluga fiind formata din comete
care se indeparteaza de o stea pe moarte,
5 000 ani lumina fata de Pamant.

4. Cat’s Eye Nebula,

5. Hourglass Nebula,
8 000 de ani lumina fata de Pamant.

6. Cone Nebula,
2,5 ani lumina lungime pentru aceasta parte a fotografiei.

7. Perfect Storm, o regiune mica în Swan Nebula,
5 ani lumina, un ocean de hidrogen, sulf si putin oxigen.

8. Starry Night, noapte instelata dupa o pictura de Van Gogh.
Este un halo luminos din constelatia Calea Lactee-Milky Way .

9. NGC 2207si IC 2163 doua galaxii care se unesc,
114 milioane ani lumina de constelatia Canis Major

10. Trifid Nebula,
9 000 ani lumina de la Pamant, locul in care se nasc stele.

Ca şi alte imagini Hubble, acestea sunt compuse din multiple expuneri capturate prin filtre care înregistrează diferite lungimi de undă ale luminii. Culorile sunt adăugate în timpul procesării.
Urmasul lui Hubble:

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte de lansarea în spaţiu a celui mai mare şi mai puternic telescop construit până acum: Herschel. Propunerea construirii acestui telescop, capabil să scruteze regiunile cele mai îndepărtate şi corpurile cele mai îndepărtate din Univers datează încă din 1982, când oamenii de ştiinţă europeni au solicitat Agenţiei aprobarea pentru construirea sa. Telescopul Herschel (numit aşa după William Herschel, cel care a descoperit plane­ta Uranus şi existenţa radiaţiilor infraroşii) va fi lansat dintr-o localitate din Guyana franceză, la bordul unei rachete Arianne 5 ECA.

Herschel, aproape la fel de mare cât o casă, are 7 metri înălţime şi un diametru de 4 metri (depăşindu-l astfel pe rivalul său direct, Hubble) şi cântăreşte aproximativ 3,3 tone. Herschel este însă nu numai mai mare decât Hubble (care a fost lansat de NASA în colaborare cu ASE), dar şi mai evoluat: în timp ce Hubble percepe lumina emisă de corpurile cele mai strălucitoare de pe firmament, Herschel va fi primul telescop care le va analiza în funcţie de undele infraroşii, oricât de îndepărtate ar fi ele. Imaginile care vor rezulta cu ajutorul acestei metode nu vor fi la fel de spectaculoase pentru privire precum cele captate de Hubble, dar vor fi indiscutabil mai utile pentru ştiinţă.

Surse: Wikipedia, Daily Mail, NASA, ASE, Hubble

Comentarii…

***

16 răspunsuri to “Top imagini Hubble, frumusetea si imensitatea universului vizibil”

 1. Maxim said

  Absolut superb! fara cuvinte

 2. gabriel said

  magnific,nu am cuvinte,fascinant

 3. tony said

  multiversurile prezentate, au acelasi model de constructie in care se transporta se transforma si se stocheaza- substanta ,energie ,informatie = SISTRELUL

 4. alin said

  suntem mici

 5. kidzor said

  stiati ca hubble nu face poze decat alb-negru si in laborator specialistii analizeaza poza in functie de ce elemente identifica satelitu si li se pun culorile …munca aceasta dureaza cam un an ca sa vedem aceste magnifice fotografii

 6. robert said

  „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui.” (Psalm 19.1)
  Privesc mut de uimire…

 7. timidU said

  hubble o sa ramana in istorie

 8. edy said

  nu exista ceva mai spectaculos ca universul:)

 9. Irofte Mahadeva said

  Imi place sa vad imagini vascinante despre univers,si imi mai place si cand profa mea de geografie ne preda despre spatiul cosmic!Imi place destul de mult geografia,mai mult decat istoria,chiar daca si ea este fina, dar este o materie putintel mai grea!Dar daca ar trebui sa aleg dintre istorie si un tedt la mate,as alege istoria!Si intre isorie si geografie,as alege geografia,pt este mult mai vascinanta si mai frumoasa!

 10. Irofte Mahadeva said

  Imi place foarte mult frumoasele imagini despre inivers,si imi place si cand profa mea de geografie ne preda despre spatiul cosmic!Universul este interesant si mi-ar placea sa aflu cum sa formet,daca a existat altceva inaintea sa si daca exista fiinte fii si inteligente pe alte planete din acelasi sau din alte sisteme solare!

 11. Edy said

  Care imagine va place cel mai mult din acest top???mie 2:X

 12. emy321 said

  este superb

 13. emy321 said

  nu cred ca sintem singuri in acest imens……..infinit univers

 14. emy321 said

  voi ce ziceti?

 15. emy321 said

  voi ce ziceti?sintem sau nu singuri?

 16. Luciean said

  Nu suntem singuri,viiata fiind scurta pe PAMINT ,vom pleca dincolo unde vom afla adevarul,pana sa se descopere ceva important in acest sens1
  COCEA LUCIEAN PROFESOR INGINER FIZICIAN,56 ANI,Strada Dacia Nr.14 A, Cumpana judetul Constanta,tel.0723334589,al sotiei Maria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: