HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Secretul primelor alegeri „libere”- 1990 – Mineriadele

Posted by Florian pe 20 mai, 2008,19:05


Iliescu a fost ales presedinte la 20 mai 1990, in Duminica Orbului (a sasea duminica dupa Paste), potrivit calendarului ortodox.

La 18 ani de atunci, pe 1 iunie, tot in Duminica Orbului, romanii vor fi chemati la urne sa isi aleaga primarii si consilierii.

Doar FSN, PNL si PNTCD au promovat candidati la presedintie in primul scrutin postdecembrist: Ion Iliescu (FSN), contestat intrucat era perceput ca un activist al PCR si continuator al aceluiasi sistem, Ion Ratiu (PNTCD) si Radu Campeanu (PNL), ambii reintorsi in tara dupa o perioada de exil.

 Perioada de pana la alegeri a fost marcata de demonstratiile generate de anuntul fostului CFSN de a participa la alegerile generale, dupa ce, in decembrie 1989, mentionase ca va fi doar un organism de conducere provizoriu si nu va participa la niciun proces electoral.

Secretul castigarii primelor alegeri de catre FSN a fost propaganda pe toate mijloacele media in cel mai pur stil comunist, cunoscut bine de Iliescu, de denigrare a partidelor istorice si mai ales a liderilor acestora.

Primul din seria evenimentelor ce au dus la fenomenul “Piata Universitatii” si la mineriade a fost mitingul organizat la Bucuresti, in Piata Victoriei, in 28 ianuarie 1990, de PNtCD, PNL, PSDR si alte partide care protestau fata de ascensiunea politica a FSN, care anuntase ca va participa la alegeri ca uniune reprezentativa a fortelor democratice.

In paralel, avea loc o contramanifestatie organizata de FSN si sustinuta de muncitorii de la IMGB, ICTB, IMMR si IIRUC.

in 29 ianuarie 1990, sustinatorii Frontului au devastat sediile partidelor istorice din Capitala. Asediat in sediul PNtCD din Piata Rosetti, liderul PNtCD, Corneliu Coposu, era evacuat de catre primul-ministru, Petre Roman.

In 13-15 iunie 1990,  urmare a apelurilor lansate in mass-media de seful statului, Ion Iliescu, presedintele CFSN, pentru oprirea manifestatiei din Piata Univesitatii, au sosit in Capitala peste cinci mii de mineri din Valea Jiului.

Inarmati cu bate si lanturi au devastat sediile principalelor partide istorice si au scandat lozinci ca „Moarte intelectualilor!” sau „Jos cu fiii de chiaburi si legionari!”. Era a doua venire la Bucuresti a minerilor, dupa mitingul anticomunist din 12 ianuarie 1990.

Prima manifestare libera, fenomenul Piata Universitatii, Golaniada a lansat o serie de sloganuri care ar fi valabile si azi.

 • Iliescu s-a aflat, lovitura ta de stat
 • Zoe si cu Nicu si-au schimbat taticu’
 • Ceausescu, nu fii trist, Iliescu-i comunist
 • Iliescu judecat pentru haosul creat
 • Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea
 • Iliescu nu uita, Muresu-i opera ta
 • Iliescu pentru noi este Ceausescu II
 • Tineti minte cinci cuvinte: e mai rau ca inainte
 •  

  Se cuvine sa rememoram acest eveniment si sa avem curajul inaintasilor nostri.

  Piata Universitatii

  Partea 1

  Partea 2

  Partea 3

  Partea 4

  Si cand vezi ca Iliescu mai are inca tupeul sa iasa pe sticla
  si sa dea lectii de moralitate….

  „Pacat de sangele varsat !”

  Brucan a previzionat ca 20 de ani vor fi necesari pentru intrarea Romaniei intr-o democratie reala, dar  a omis  faptul  ca aceasta perioada va incepe dupa moartea lui Iliescu. 

  Raman totusi cu speranta ca la 1 iunie, sa putem intelege mesajul Domnului care a avut puterea de reda vederea orbului din nastere.

  Comenteaza…..

  Reclame

  Un răspuns to “Secretul primelor alegeri „libere”- 1990 – Mineriadele”

  1. ₤utic said

   Elucubraţii: „Vingt ans après”

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s

   
  %d blogeri au apreciat asta: