HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Restituirea taxei auto de prima inmatriculare

Posted by Florian pe 13 Mai, 2008,22:55


UPDATE:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 7/2009 , prin care taxa auto este redusa cu o treime, a intrat in vigoare joi 19 02 09, odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 103.
OUG nr. 7/2009 mai stabileste ca pentru autovehiculele achizitionate inainte de data de 15 decembrie 2008 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se va aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in OUG nr. 50/2008, adica cel in vigoare pana la triplarea taxei prin OUG nr. 208/2008 .

Astfel, posesorii de masini second-hand cumparate inainte de 15 decembrie si neimatriculate pana la intrarea in vigoare a OUG nr. 7/2009, trebuie sa depuna in 20 de zile la organul fiscal competent, actele necesare calcularii taxei la nivelul stabilit inaintea triplarii.

De asemenea, pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplata, diferenta dintre taxa platita si cea stabilita potrivit OUG nr. 50/2008 se restituie, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara

Procedura de restituire va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si al ministrului finantelor publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii OUG nr. 7/2009.

Persoanele care au achizitionat autovehicule dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in a OUG nr. 7/2009,  nu se supun prevederilor ordonantei de urgenta.

In schimb, OUG nr. 7/2009 pastreaza prevederile OUG nr. 218/2008 prin care se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare autoturismele cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si utilitarele cu norma de poluare euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in statele membre ale UE. Suspendarea taxei in cazul acestor categorii de autovehicule se va aplica pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.

Suspendarea taxei nu se va aplica si in cazul autoturismelor cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si al utilitarelor cu norma de poluare euro 4, inmatriculate pentru prima data in afara Uniunii Europene si care se inmatriculeaza in Romania.

Sursa: Avocatnet.ro

***********

Noul calculator al taxei auto, triplata

ATENTIE, PROTEST IMPOTRIVA TAXEI DE PRIMA INMATRICULARE (si nu numai!!!)

UPDATE 1/07/08

Totul despre taxa pe poluare pentru autovehicule ce se inmatriculeaza dupa 1 iulie 2008
Ordonanta de urgenta a Guvernului – O.U.G. nr.50/2008

CALCULATOR TAXA DE POLUARE AUTO – 1 IULIE 2008 – mfinante.ro

Aici veti gasi si normele metodologice de aplicare si restituire a diferentei.

***

UPDATE 24/06/08

Reduceri suplimentare la taxa de poluare auto

Detalii privind restituirea diferentei dupa 1 iulie 2008.

Persoanele care vor cumpăra un autovehicul începând cu 1 iulie, dată de la care va fi percepută taxa de poluare auto, vor beneficia de reduceri suplimentare celor decise deja prin ordonanţa de introducere a acestei taxe, calculate în funcţie de starea tehnică generală a maşinii, dotare şi vechime.

Elementele de depreciere în funcţie de care este calculată taxa de poluare auto vor fi evaluate contra cost de către Registrul Auto Român, iar cumpărătorii nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea să conteste suma, apelând la un expert autorizat din cadrul Corpului Experţilor Tehnici.

……………………………..

Diferenţa dintre taxa auto plătită şi taxa de poluare auto va fi restituită proprietarilor de autovehicule în maximum 45 de zile de la solicitare, pe baza unei documentaţii, incluzând copia sau originalul chitanţei, ordinului de plată sau extrasului de contcare atestă plata taxei, copia cărţii de identitate şi certificatul de înmatriculare al maşinii în original, conform normelor metodologice privind aplicarea OU 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

“Am încercat pe cât posibil să nu purtăm oamenii pe drumuri ca să-şi recupereze aceşti bani şi avem posibilitatea să fie viraţi fie într-un cont indicat de către contribuabil, fie direct la trezoreria statului din zona unde are domiciliul. Documentanţia nu este stufoasă şi omul poate să intre în posesia sumei în 45 de zile de la depunerea documentaţiei complete”, a afirmat Mihai Hură, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Stirea completa Mediafax>>>

====================================================

Senatul a aprobat azi 13 mai 2008 propunerea legislativa de restituire in integralitate a taxei auto de prima inmatriculare.

Va urma dezbaterea in camera deputatatilor.

Continutul legii:

ROMÂNIA PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR ––––––––––––––––-SENAT

LEGE
privind modificarea Legii 343/17 iulie 2006, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

ARTICOLUL 1: – Capitolul II1″ Taxe speciale pentru autoturisme si autovehicule” din Legea 343/17 iulie 2006, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 662 din 1 august 2006 se abroga

ARTICOLUL 2: – Proprietarilor de autoturisme si autovehicule care au plătit incepand cu data de 1 ianuarie 2007 taxa speciala cu ocazia primei înmatriculări in România li se vor returna integral sumele achitate.

***

Cumulat cu faptul ca si noua lege va fi declarata neconstitutionala se prefigureaza o victorie a opiniei publice.

Comenteaza…

Anunțuri

9 răspunsuri to “Restituirea taxei auto de prima inmatriculare”

 1. ilie said

  opel astra G ,an 2000,1600 cm,euro 2

  Valoare noua: 1872 EURO / Valoare veche: 2976 EURO

 2. ros said

  bmw 320 1998 euro2 2000 cm

  R: 2244 euro – 7532ron

 3. laura ioana said

  vw passat an 2001 benzina 1600 cmc

  R?!…mai trebuie:norma euro,emisia de CO2….

 4. marius said

  opel astra,an 2003,1700cm,euro 3

  R: e necesara si emisia de CO2 g/km.

 5. bogdan said

  care e rubrica din carte unde este trecut nivelul de noxe?

  R:(2) Valoarea combinată a emisiei de CO2, exprimată în g/km, utilizată la calculul taxei este
  cea înscrisă în cartea de identitate a vehiculului la rubrica „Modificări ce nu afectează
  performanţele şi caracteristicile de folosinţă ale vehiculului”, pentru categoria “Autoturism M1”
  sau „Autoturism M1G” încadrat în norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, cu
  excepţia celor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. c) din ordonanţă.

 6. elena ivan said

  daca autoturismul FORD FOCUS A FOST INMATRICULAT IN MAI 2008 , FIIND NOU ,SE RESTITUIE TAXA?

 7. Dumbraian Marcelica said

  Am depus actele pentru restitiurea taxei si vreau sa stiu daca o voi primi. Ma numesc Dumbraian Marcelica, Braila, str. 1 decembrie 1918, nr.54, bl C2 ,sc.C, apt 26. Nu am primit nici un raspuns prin posta

 8. rotaru andreea said

  Sunt numai aiureli

 9. Biro Istvan said

  Istanta din Miercurea-Ciuc mi-a respins cererea de restituire abanilor si termenul de recurs 15 zile a trecut mai pot sa fac ceva,mai am sanse sa-mi recuperez banii grei pierduti? Va rog sa ma ajutati1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: