HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

Vinerea Mare -Jertfa lui IISUS – Credinta si traditie crestin ortodoxa.

Posted by Florian pe 25 aprilie, 2008,8:45


JERTFA LUI IISUS

*********************

Ultima vineri din Postul Pastilor se numeste si Vinerea Pastilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare. Conotatiile legate de aceste denumiri sunt date de ceea ce se intampla in aceasta zi: se numeste Vinerea Pastilor pentru ca este ultima vineri dinaintea Pastelui;

Vinerea Patimilor deoarece in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Isus; Vinerea Seaca, pentru ca cei mai multi români au obiceiul de a posti Postul negru (nu mananca si nu beau nimic toata ziua). Vinerea Mare, pentru ca este ultima vineri din Saptamana Mare. Postul Negru este tinut in credinta ca Dumnezeu il va feri pe cel care posteste de toate bolile, il va face sa fie sanatos si sa-i mearga bine tot restul anului si-l va ajuta la necazuri si nevoi. Legenda spune ca pe cel care posteste nu-l va durea niciodata capul si acesta va sti cu trei zile inainte cand va muri.

Femeile tin in mod special la respectarea vinerilor in general, in credinta ca Sf.Vineri le-ar aduce un mare necaz daca ar coase, ar tese, ar toarce sau ar albi camasi in cursul acestei zile.

O alta datina in Vinerea Mare este aceea a scaldatului. In mod diferit fata de persoanele in varsta care se spovedesc si se impartasesc de mai multe ori pe an, tineretul merge pentru aceste lucruri doar o data pe an, in Vinerea Pastilor. Dar, in afara de acesta datina, unii cred ca cel care se cufunda de trei ori in apa rece in Vinerea Seaca va fi sanatos tot anul. Cei mai multi se scalda in aceasta zi pentru a nu se prinde de ei, in decursul anului, nici o buba, friguri, sau alte boli. Se crede ca daca ploua in Vinerea Seaca anul va fi manos, iar daca nu ploua, anul va fi neroditor.

Tot in Vinerea Mare printr-o tehnica de infrumusetare cu motive zoomorfe, antropomorfe, fitomorfe, schiomorfe etc. a oualor jertfite la Paste, simbol al divinitatii care moare anual, se face incondeiatul oualor.

Seara are loc Denia Prohodului Domnului, adica plangerea Fecioarei Maria, bocirea Domnului. Aceasta plangere a devenit model in practica populara a bocirii, orientand spre o noua perspectiva crestina aceasta manifestare lirica nerituala. Urmeaza scoaterea Sfantului Epitaf, icoana pictata pe panza reprezentand “punerea in mormant a Domnului” si purtarea ei in procesiune in jurul bisericii. Credinciosii impodobesc sfantul epitaf cu flori pe care, dupa ce se oficiaza ocolirea bisericii, seara, dupa denie, le duc acasa si le pun la icoane; le este atribuita putere protectiva si tamaduitoare.

 Pe cruce, aproape de nerecunoscut in urma torturilor, Domnul Isus a trăit încă o învăţătură : „Iubiţi pe vrăşmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celor ce vă urăsc, rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc, si iertaţi-i.”

Într-un act mişcător de dragoste divină, Domnul Isus s-a rugat pentru iertarea celor care Îl torturau. „Tată, iartă-i!” a spus El. Domnul Isus repeta această frază de nenumărate ori. Îndurând insultele dureroase şi scuipatul umilitor al soldaţilor romani… „Tată, iartă-i!” Fiind acuzat pe nedrept, auzind în curtea lui Caiafa tot felul de minciuni despre El, „Tată, iartă-i!” Supravieţuind tortura vicioasă a flagelei romane… „Tată, iartă-i!” Auzind la cruce batjocurile care s-au făcut pe seama lui.. „Tată, iartă-i!”

 

 Va urez sa petreceti Sfintele Sarbatori de Paste in pace, iubire si fericire !

Reclame

3 răspunsuri to “Vinerea Mare -Jertfa lui IISUS – Credinta si traditie crestin ortodoxa.”

 1. Oana said

  Sarbatori fericite, pline de lumina si bucurie!

 2. sfinx667 said

  Sarbatori binecuvantate ! Lumina Sfanta sava daruie sanatate, zambete si impliniri !
  respecte,
  Sibilla

 3. julia said

  Lumina in suflet si in gand la Invierea Domnului ! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si multumiri pentru urari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: