HotInfo>Blog

Energie naturala, Ecologie,Presa, Opinii, Divertisment, Diverse.

TAXA AUTO 2008 – Tabel de calcul + Noutati la zi. „TAXA LA ZID” supusa dezbaterii publice.

Posted by Florian pe 24 ianuarie, 2008,7:30


Acest articol cuprinde toate etapele de transformare a taxei auto in taxa de mediu, pentru care guvernul sub presiunea CE, a motiunii simple care a trecut de parlament si a dezbaterilor publice a fost nevoit sa faca modificari peste modificari, dar nerecunoscind faptul ca principiul sau de taxare este aberant.

Update la zi:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 7/2009 , prin care taxa auto este redusa cu o treime, a intrat in vigoare joi 19 02 09, odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 103.
OUG nr. 7/2009 mai stabileste ca pentru autovehiculele achizitionate inainte de data de 15 decembrie 2008 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se va aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in OUG nr. 50/2008, adica cel in vigoare pana la triplarea taxei prin OUG nr. 208/2008 .

Astfel, posesorii de masini second-hand cumparate inainte de 15 decembrie si neimatriculate pana la intrarea in vigoare a OUG nr. 7/2009, trebuie sa depuna in 20 de zile la organul fiscal competent, actele necesare calcularii taxei la nivelul stabilit inaintea triplarii.

De asemenea, pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplata, diferenta dintre taxa platita si cea stabilita potrivit OUG nr. 50/2008 se restituie, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara

Procedura de restituire va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si al ministrului finantelor publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii OUG nr. 7/2009.

Persoanele care au achizitionat autovehicule dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in a OUG nr. 7/2009,  nu se supun prevederilor ordonantei de urgenta.

In schimb, OUG nr. 7/2009 pastreaza prevederile OUG nr. 218/2008 prin care se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare autoturismele cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si utilitarele cu norma de poluare euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in statele membre ale UE. Suspendarea taxei in cazul acestor categorii de autovehicule se va aplica pana la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.

Suspendarea taxei nu se va aplica si in cazul autoturismelor cu norma de poluare euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si al utilitarelor cu norma de poluare euro 4, inmatriculate pentru prima data in afara Uniunii Europene si care se inmatriculeaza in Romania.

Sursa: Avocatnet.ro

***********

Taxa auto – ultima ordonanta…

ATENTIE, PROTEST IMPOTRIVA TAXEI DE PRIMA INMATRICULARE (si nu numai!!!)

Amanunte privind a treia varianta a taxei de poluare si despre jos.jpgdezbaterea publica din 10 aprilie 2008 ***********ultimul post 1/07/08 ce se va intampla dupa 1 iulie 2008.

UPDATE 1/07/08

Totul despre taxa pe poluare pentru autovehicule ce se inmatriculeaza dupa 1 iulie 2008
Ordonanta de urgenta a Guvernului – O.U.G. nr.50/2008

CALCULATOR TAXA DE POLUARE AUTO – 1 IULIE 2008 – mfinante.ro

Aici veti gasi si normele metodologice de aplicare si restituire a diferentei.

***

Reveniti zilnic pentru noutati si nu uitati sa va spuneti parerea intr-un comentariu liber.

24/01/08

Taxa auto de prima inmatriculare s-a transformat in taxa de poluare auto.

Ministerul Economiei si Finantelor a pus miercuri in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta privind noua taxa de prima inmatriculare, transmite Money Channel.
Noile valori si modalitatea de calcul in imaginea de mai jos :

taxa-auto.gif

Foto si detalii: COTIDIANUL

UPDATE(10/02/08)

Aberatia acestei taxe este evidenta, daca tinem cont ca actualmente exista circa 2.400.000 de autovehicule inmatriculate RO, noneuro si cu vechime de peste 10 ani care polueaza de mama focului, mai ales camioanele si autobuzele.
Cifra a fost facuta public de un membru marcant al APIA , domnul inginer Constantin Stroie director al DACIA Pitesti.
Daca s-ar fi dorit cu adevarat reducerea poluarii ar fi fost necesar, in primul rind sa se incurajeze inoirea parcul auto vechi si pentru acest lucru nu numai ca nu era nevoie de o taxa de inmatriculare ci mai degraba trebuiau facute anumite facilitati.
Orice autovehicul de marca din Europa cu vechime de 10 ani polueaza mult mai putin decit marcile autohtone.
Aceasta taxa este un mic exemplu de disperare a guvernului Tariceanu in goana nebuna de a aduna bani la buget, pe care apoi sa-i distribuie cu larghete clientelei politice.
Aplaud si ma asociez opiniei care s-a format privind anularea acestei taxe si returnarea banilor incasati.

UPDATE (15/02/08)

In urma actiunilor de protest cetatenesc si actiunii postului de televiziune Realitatea TV care stringe semnaturi din tara, guvernantii au clacat si modifica ordonanta de urgenta a taxei auto, fortati si de termenul impus de UE.
E un succes in care opinia publica si-a impus punctul de vedere.
Sa vedem noua formula si sa nu ne lasam dusi cu presul.

Poate ca o astfel de actiune ar trebui extinsa si in alte domenii in care parlamentul si guvernul legifereaza numai in favoarea unor clientele politice si nu in scopul declarat la depunerea juramintului de a apara interesele Romaniei si a poporului roman.

Opinia noastra poate conta atunci cind va deveni o voce puternica, insumind vocile tuturor cetatenilor constienti care nu mai inghit gogosile din campaniile electorale ale celor care prin faptele lor au adus ROMANIA la un nivel economic si social mai scazut decit in 1989, care de fapt au demonstrat ca sunt dusmanii nostri, a celor multi si saraciti de goana lor meschina dupa putere si imbogatire rapida fara limite.

UPDATE (25/02/08)

Partidul Democrat-Liberal va depune o motiune de cenzura, intrucit Executivul nu a anulat taxa auto dupa adoptarea motiunii simple pe aceeasi tema.
Textul documentului intitulat „Tariceanu, da banii inapoi!” va fi gata astazi cu semnaturile celor 100 de parlamentari ai PD-L, a anuntat ieri Emil Boc. Liderul PD-L a justificat depunerea motiunii prin faptul ca Executivul nu a anulat taxa de prima inmatriculare si nici nu a returnat banii incasati deja

UPDATE (28/02/08)

Noua formula a taxei auto, desi va include si emisiile de dioxid de carbon, va fi in final mai mare pentru toate tipurile de masini fata de valorile anuntate de guvern in ianuarie. Astfel, chiar daca in cazul masinilor euro 4 vor fi luate in calcul emisiile de CO2, taxa pentru autoturismele noi va fi mai mare decat pentru cele la mana a doua, pe principiul deja enuntat in ianuarie potrivit caruia masinile noi polueaza in timp mai mult decit cele vechi.

„Potrivit noii formule de calcul, taxa pentru euro 4 va creste proportional cu valoarea emisiilor de dioxid de carbon si va scadea pentru masinile mai vechi. In acest fel se respecta principiul agreat de autoritatile romane cu Comisia Europeana, potrivit caruia taxa pentru poluarea auto trebuie sa fie aplicata in functie de durata de viata a masinii”, au declarat pentru Hotnews.ro surse guvernamentale.

Continuare…

UPDATE (9/03/08)

Taxa auto, fentată prin decizia Justiţiei

publicat 2008-03-09 22:30:02 (Evenimentul Zilei)
TÅRGU-MUREŞ. Printr-o hotărâre a instanţei, o firmă din Târgu-Mureş a obligat Serviciul Public Comunitar Înmatriculări Vehicule să înregistreze autoturismul avocatului Daniel Sălcudean fără să mai fie plătită taxa auto.

UPDATE (15/03/08)

Taxa auto Adrian Severin avertizeaza ca Bruxelles-ul va demara procesul impotriva României
15.03.2008 Gardianul

Europarlamentarul social-democrat Adrian Severin a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca din discutiile cu unii comisari europeni a desprins concluzia ca reprezentantii comisiei considera ca va trebui inceputa procedura juridica impotriva României pe taxa de prima inmatriculare. Severin a afirmat ca la nivelul comisiei Europene (CE) s-a ajuns la concluzia ca vor trebui incepute procedurile juridice pentru sanctionarea României in ceea ce priveste impunerea taxei de prima imatriculare. Europarlamentarul social-democrat a spus ca oficialii Comisiei considera ca taxa de prima inmatriculare, asa cum a fost ea formulata de Guvernul de la Bucuresti, incalca normele europene, fiind una interzisa.

Continuare…

UPDATE : (22/03/08)

Leonard Orban
Foto: Associated Press

Leonard Orban: Noua propunere privind taxa auto este compatibila cu acquis-ul comunitar

de D.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 22 Mar 2008
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat sambata la Realitatea TV ca noua varianta de modificare a normelor privind taxa de prima inmatriculare pe care Bucurestiul a transmis-o saptamana trecuta Comisiei Europene este compatibila, la o prima evaluare, cu aquis-ul comunitar. El a spus ca tara noastra nu este supusa, momentan, niciunui risc in privinta taxei, insa a reamintit ca autoritatile de la Bruxelles au lansat o procedura de incalcare a tratatului in cazul Romaniei, care se afla in cea de-a doua etapa. (continuare click pe titlu )

.
…….
UPDATE: (27/03/08)

NOUA TAXA AUTO ACCEPTATA LA O PRIMA VEDERE DE COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeana a acceptat principiile ultimei formule de calcul a taxei auto propusa de Guvern, în care emisiile CO2 sunt luate în considerare la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3, iar pentru autovehicule noi, cu o durata lunga de folosire, sunt platite sume mai mari decât pentru masinile vechi, criteriul principal de calcul fiind însa emisiile poluante, iar taxele fiind reduse comparativ cu propunerea avansata în luna ianuarie.

Este pastrat principiul conform caruia pentru o masina noua care polueaza mai mult în timp trebuie achitata o taxa mai mare, aceasta contând însa mai putin deoarece criteriul principal de calcul sunt emisiile poluante, iar valorile sunt în scadere comparativ cu cifrele avansate în luna ianuarie. Raspunsul Comisiei Europene la noua taxa auto este favorabil în cea mai mare parte, iar în prezent se lucreaza la adaptari de ultim moment ale procentelor de crestere a taxei de la o treapta la alta„, au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Emisiile de dioxid de carbon vor fi luate în calcul si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator în cartea tehnica. Proprietarii masinilor Euro 3 pentru care emisia de CO 2 nu este inclusa în cartea tehnica vor putea opta între a evalua gradul emisiilor poluante la Registrul Auto Român, ceea ce va implica însa cheltuieli suplimentare, sau a accepta impozitarea în functie de celelalte emisii de poluanti. Noua varianta privind taxa auto va fi prezentata, probabil, pentru o prima lectura, în sedinta de saptamâna viitoare a Guvernului, care va avea loc luni, a afirmat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

UPDATE : (28/03/08)

Tariceanu sustine ca noua varianta a taxei auto va fi dezbatuta public

HotNews.ro

Guvernul va organiza o dezbatere publica pe marginea proiectului de modificare a taxei auto, astfel incat toti cei care sunt interesati sa isi poata spune parerea, a declarat vineri premierul Tariceanu.

****

UPDATE:(31/03/08)

Guvernul a discutat astăzi, în primă lectură, textul actului normativ care reglementează taxa pe poluare pentru autovehicule.

„Este unul din instrumentele prin care intervenim pentru protecţia mediului şi pentru respectarea angajamentelor asumate la nivelul UE în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. În calitate de stat membru, România are obligaţia de a respecta aceste angajamente de limitare a emisiilor de CO2 ”, a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la începutul şedinţei Executivului. Premierul a reamintit că România este semnatară a Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră cu 8% până în 2012, dar şi a angajamentului Uniunii Europene de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în anul 2020.
Primul-ministru a subliniat că toţi banii proveniţi din această taxă vor fi utilizaţi exclusiv pentru realizarea proiectelor de mediu. „Este important să se înţeleagă că acest efort pe care contribuabilii îl vor face va fi destinat pentru limitarea poluării şi pentru conservarea şi protecţia mediului”, a precizat şeful Executivului.
Totodată, premierul Tăriceanu a arătat că, pe lângă aspectele referitoare la protejarea mediului, trebuie luate în calcul considerente economice şi sociale. „Avem interesul să nu ne sabotăm propriile eforturi de dezvoltare economică şi de creştere economică susţinută, în care sectorul construcţiei de autovehicule devine unul din cele mai importante. Avem interes să ne păstram locurile de muncă şi să creştem numărul acestora, nu prin transformarea României într-un cimitir de maşini vechi aduse din Europa occidentală să punem în pericol locurile de muncă din economia românească”, a subliniat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Guvernul Romaniei – Biroul de presa – 31.03.2008

„A treia variantă a taxei auto prevede taxarea noxelor în proporţie de 70% şi a dioxidului de carbon în proporţie de 30% „

Video Realitatea TV – Comunicate de presa Atila Korodi si Varujan Vosganian :

bullet A.Korodi: Noua formulă a taxei ţine cont de sugestiile CE

bullet V. Vosganian: Măsura noastră reduce sarcina fiscală

UPDATE:(1/04/08)

Persoanele care au platit sau vor plati – de la 1 ianuarie 2007 pana la intrarea in vigoare a noii formule a taxei auto – o taxa mai mare decat ar trebui sa plateasca potrivit grilei prezentate luni vor primi diferenta de bani inapoi, a anuntat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. Pana in prezent, reprezentantii guvernului au spus sa nu vor include o astfel de prevedere si le recomandau cetatenilor sa se adreseze Justitiei.

„In situatia in care formula actualei taxe este mai avantajoasa, atunci vor primi diferenta inapoi. Daca in formula actuala suma este mai mare, nu le vom mai cere nicio diferenta”, a spus Vosganian.

Modalitatea de rambursare a diferentei de taxa va fi detaliata in normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta pentru modificarea taxei auto. Ordonanta de urgenta urmeaza sa fie aprobata de guvern intr-una din viitoarele sedinte. Normele vor fi publicate in termen de 30 de zile de la aprobarea acesteia.

In ceea ce priveste nivelul noilor taxe, Vosganian a afirmat ca taxa va reprezenta 2% -3% din valoarea masinii. Acesta a dat ca exemplu taxa pentru un autoturism Dacia Logan nou cu motor de 1400 cmc si dotat cu euro 4, care va fi de 246 euro insemnand 3% din valoarea masinii. In actuala formula, taxa pentru acest tip de autoturism este de 160 euro. Taxa pentru un Volkswagen Passat nou de 1900 cmc, cu euro 4 va fi de de 570 euro. Grila in vigoare prevede o taxa de 508 euro pentru acest tip de autoturism. „Cu cat au o tehnologie mai veche si emit mai multe noxe, cu atat taxarea este mai mare”, a explicat Vosganian principiul aplicat. (Conferinta de presa)

UPDATE II(1/04/08)

Guvernul si Advocacy Academy vor organiza o audiere publica pe tema taxei auto pe 10 aprilie, ora 11, în sala „N. Iorga” a Palatului Parlamentului. „Părţile implicate în sesiunea de audiere publică sunt Comisia de iniţiere, reprezentată de Guvernului României, iniţiatorul actului normativ, şi de Comisia de experţi a audierii publice”, informeaza un comunicat al executivului.

„Orice cetăţean are dreptul să-şi expună punctul de vedere, în scris, în maximum trei pagini. Aceasta condiţie obligatorie îi oferă posibilitatea de a se exprima public în cadrul audierii publice şi de a-şi susţine opinia într-o expunere de maxim 3 minute”, precizeaza acelasi comunicat.

Comisia de experţi va prezenta, in două săptămâni de la audierea publică, rezultatele acesteia într-un raport-sinteză a opiniilor şi punctelor de vedere ale grupurilor de interese, precum şi recomandările şi sugestiile făcute de experţi.

UPDATE (2/04/08)

Amanunte privind dezbaterea publica si noile modalitati de calcul ale taxei de poluare.

In data de 10 aprilie 2008 incepand cu ora 11 in sala Nicolae Iorga din cladirea Palatului Parlamentului, Intrarea Izvor, intrarea A3S2, Camera Deputatilor va avea loc audierea publica cu tema „Poluarea auto versus protejarea mediului – Cat suntem dispusi sa investim pentru un aer mai curat?”.
Conform regulamentului audierilor publice comisia de experţi va elabora un raport-sinteză a tuturor depoziţiilor în decurs de maximum două săptămâni de la consumarea evenimnentului.

Sinteza comisiei de experti se va prezenta într-o conferinţă de presă şi se va transmite către mass media, participanţi şi decidenţii politici

Pentru informaţii şi asistenţă legate de materiale şi procedură va rugam să contactaţi Academia de Advocacy, persoana de contact este Corina Dragomirescu – , Mobil: 0722.460.548 E-mail corina@advocacy.ro sau Simona Fiţ Mobil: 0744.781.792 E-mail: simona@advocacy.ro

Link site Academia de Advocacy :

http://www.taxapoluare.audieripublice.ro/

NOTA : Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind taxa de poluare auto, proprietarii autovehiculelor cu greutatea mai mare de 2,8 tone şi pentru care nivelul emisiilor de dioxid de carbon nu este specificat în cartea tehnică a maşinii sau alte documente vor suporta costurile de măsurare a emisiei poluante, costuri de până la 2.300 lei.
Reglementările privind condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice definesc maşinile incluse în categoria M1 drept vehicule concepute şi construite pentru transportul de pasageri, care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, iar maşinile din categoria N1 sunt considerate acele vehicule concepute şi construite pentru transportul de mărfuri, cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone.
***********

Voi incerca sa sintetizez modul de calcul intr-un tabel, reveniti !
Regret dar nu am reusit decit o simplificare de calculare, facad mai vizibile anexele, calculul fiind intentionat complicat pentru a lua ochii.

Specific declaratiilor de presa guvernamentale care proclamau ca exista o reducere astfel incat taxa sa fie de doar 2-3% din valoarea autoturismului, adevarul e cu totul altul.taxaceanu.jpg

CALCULATI SI COMENTATI…….Nu e mare diferenta fata de primul tabel din ianuarie……….,

………………..FORMULE DE CALCUL……………

“Art. 6 – (1) Suma de plată reprezentând taxa se calculează pe baza elementelor din anexele nr. 1- 4 la prezenta ordonanţă de urgenţă, după cum urmează:

a) pentru autovehiculele din categoriile M1 şi N1 cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6,care au făcut obiectul omologării CE de tip:

1. pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) şi a taxei specifice exprimată în euro/1 gram CO2 prevăzute în anexa nr.1 şi a normei de poluare şi a taxei specifice exprimată în euro/1 cmc prevăzute în anexa nr. 2 şi a cotei de reducere a taxei prevăzută în coloana 2 din anexa nr. 4, după formula:

Suma de plată = [ (A x B x 30/100) + (CxDx70/100) ] x [(100-E)/100],

unde:

A = emisia de CO2, exprimată în grame/km înscrisă de constructor în documentele de identificare, cu ocazia omologării de tip
B = taxa specifică, exprimată în euro/1 gram CO2, prevăzută în coloana 3 din anexa nr.1
C = cilindree (capacitatea cilindrică)
D = taxa specifică pe cilindree, prevăzută în coloana 3 din anexa nr. 2
E = cota de reducere a taxei prevăzută în coloana 2 din anexa nr. 4

Pentru autovehiculele din categoriile M1şi N1, a căror masă de referinţă depăşeşte 2840 kg şi pentru care emisia de CO2 nu poate fi dovedită cu documente, aceasta din urmă se determină pe baza măsurătorilor realizate de către Regia Autonomă “Registrul Auto Român”, pe cheltuiala contribuabilului.

2. pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 5 sau Euro 6, taxa se va determina pe baza formulei de la pct. 1, odată cu intrarea în vigoare a normelor de aplicare a Regulamentului CE 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce priveşte emisiiile provenind de la vehiculele uşoare pentru pasageri şi de la vehiculele uşoare comerciale (Euro 5 şi Euro 6) şi privind accesul la informaţiile referitoare la repararea şi întreţinerea vehiculelor;

b) pentru autovehiculele din categoriile M1 şi N1 cu norma de poluare non – euro, Euro 1 sau Euro 2, care au făcut obiectul omologării CE de tip, după formula:

Suma de plată = C x D x [(100-E)/100],

unde:
C = cilindree (capacitatea cilindrică)
D = taxa specifică pe cilindree, prevăzută în coloana 3 din anexa nr. 2
E = cota de reducere a taxei prevăzută în coloana 2 din anexa nr. 4;

c) formula de la lit. b) se aplică şi pentru autovehiculele din categoriile M1 şi N1, care nu fac obiectul omologării CE de tip;

d) formula de la lit. b) se aplică şi pentru autovehiculele din categoriile M2, M3, N2 şi N3, pentru care taxa specifică pe cilindree este prevăzută în coloana 2 din anexa nr.3.

(2) Cota fixă de reducere prevăzută în anexa nr. 4 este stabilită în funcţie de vechimea autovehiculului, de rulajul mediu anual, de starea tehnică şi nivelul de dotare al autovehiculului. Cu ocazia calculului taxei vor fi acordate reduceri suplimentare faţă de cota fixă, în funcţie de abaterile de la situaţia standard a elementelor care au stat la baza stabilirii cotei fixe, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Vechimea autovehiculului rulat se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia.
(4) Atunci când persoana care solicită înmatricularea autovehiculului nu poate face dovada datei primei înmatriculări a autovehiculului, taxa se calculează pe baza elementelor aferente unui autovehicul similar cu o vechime de până la 1 lună.”
……………………………………………………………………..

ANEXE : 1; 2; 3; 4

anexa-1.jpganexa-2.jpganexa-3.jpganexa-4.jpg

NOU : Site ProMotor are un calculator comparativ al taxei noi cu cea veche Click aici !

UPDATE (22/04/08)

Dezbatere publica inutila pe tema taxei de poluare auto

Dezbaterea publica pe tema viitoarei taxe auto, or­ga­nizata cu gu­ver­nul, s-a dovedit a fi inutila. Executivul a apro­bat, in sedinta de luni, or­do­nan­ta de urgenta referitoare la introducerea taxei de po­lu­a­re auto, prin care urmeaza a fi inlocuita, de la 1 iulie, ac­tua­la taxa de prima in­ma­­tr­iculare. Textul ordonantei este in esenta acelasi cu acela din proiect, formula de calcul a taxei si cuantumul acesteia nefiind modificate.

Ordonanta de urgenta nu contine insa niciuna dintre concluziile audierii publice desfasurata intre 2 si 10 apri­lie tocmai pe tema viitoarei taxe auto. Principala pro­ble­ma ri­di­ca­ta de participantii la dez­ba­te­re a fost ca taxarea in functie de poluare sa se faca pentru toate autovehiculele inscrise in Romania, si nu doar pentru cele in­ma­tri­cu­late pentru pri­ma data. Initial, guvernul a propus o taxa de prima in­matriculare, iar acum, dupa a treia mo­di­ficare, este de fapt o taxa de poluare. Cetatenii sunt de acord cu principiul „po­lu­a­to­rul plateste”, dar vor ca sa se inteleaga in mod clar ca este vorba despre o taxa de po­lu­a­re si, deci, ca toti proprietarii de masini sa plateasca, de­cla­ra, la prezentarea concluziilor dez­ba­terii publice, Radu Nico­se­vici, presedintele Aca­de­miei de Advocacy – or­ga­nizatia non­gu­vernamentala care s-a ocu­pat de des­fa­su­rarea dezbaterii. Guvernul nu era obligat sa tina cont de aceste concluzii – si nici nu a facut-o, insa in acest con­text este de neinteles de ce a mai fost organizata respectiva dezbatere.

Calculatorul noii taxe auto se gaseste pe : http://www.financiarul.com/

TAXA AUTO, LA UN PAS DE A FI DECLARATA NECONSTITUTIONALA

13.05.2008

La cel de-al treilea termen al procesului contra taxei auto, intentat impotriva Ministerului Finantelor Publice de redactorul-sef adjunct al ziarului “Gardianul”, Andi Topala, instanta a decis ca exceptia de neconstitutionalitate invocata de colegul nostru trebuie sa fie luata in discutie de Curtea Constitutionala. Cititi articolul complet in Gardianul

NOU:13.05.08

Restituirea taxei auto de prima inmatriculare

UPDATE: 24/06/08

Reduceri suplimentare la taxa de poluare auto

Detalii privind restituirea diferentei dupa 1 iulie 2008.

Persoanele care vor cumpăra un autovehicul începând cu 1 iulie, dată de la care va fi percepută taxa de poluare auto, vor beneficia de reduceri suplimentare celor decise deja prin ordonanţa de introducere a acestei taxe, calculate în funcţie de starea tehnică generală a maşinii, dotare şi vechime.

Elementele de depreciere în funcţie de care este calculată taxa de poluare auto vor fi evaluate contra cost de către Registrul Auto Român, iar cumpărătorii nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea să conteste suma, apelând la un expert autorizat din cadrul Corpului Experţilor Tehnici.

……………………………..

Diferenţa dintre taxa auto plătită şi taxa de poluare auto va fi restituită proprietarilor de autovehicule în maximum 45 de zile de la solicitare, pe baza unei documentaţii, incluzând copia sau originalul chitanţei, ordinului de plată sau extrasului de contcare atestă plata taxei, copia cărţii de identitate şi certificatul de înmatriculare al maşinii în original, conform normelor metodologice privind aplicarea OU 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

„Am încercat pe cât posibil să nu purtăm oamenii pe drumuri ca să-şi recupereze aceşti bani şi avem posibilitatea să fie viraţi fie într-un cont indicat de către contribuabil, fie direct la trezoreria statului din zona unde are domiciliul. Documentanţia nu este stufoasă şi omul poate să intre în posesia sumei în 45 de zile de la depunerea documentaţiei complete”, a afirmat Mihai Hură, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Stirea completa Mediafax>>>

Comenteaza….

Va rog sa reveniti pentru a fi la curent cu ultimele
noutati referitoare la „Taxa auto” – Noutati la zi.

Reclame

26 răspunsuri to “TAXA AUTO 2008 – Tabel de calcul + Noutati la zi. „TAXA LA ZID” supusa dezbaterii publice.”

 1. adiadrian said

  Cum ar veni, la o adica, daca vrei sa cumperi un BMW seria 3 din 2001 cu Euro 3, sa zicem un 320d, iese asa:2000×1.50=3000euro. Este vechi de 7ani, se aplica o reducere de 49%. Taxa finala este undeva la 1500euro. O MARE PORCARIR SI MULT PRAF IN OCHI.

 2. Nicu said

  Calculatorul pentru noua taxa auto poate inlocui tabelul de mai sus.
  Celor de la Dacia nu se va arata un an la fel de bun ca 2007 dupa cum se vede de mai jos.

  http://www.autobizz.ro/taxa-inmatriculare.php

 3. dadatroll said

  Foarte fain ca sa publicat un tabel in care se arata clar ce se intampla cu tot restul taxelor. Adica astia saracii care nu au banii de o masina cu euroi, platesc si aia bogatii care au bani de masini cu euroi nu platesc. Poate ar fi o idee buna sa se mai publice un tabel in care searata cat a platit Nea Costel din Bragadiru pe o coloana si cati din banii aia sau dus pe casele lui Basescu si pe tablourile lui Nastase pe alta coloana. Transparent.

 4. ce tampenie, pe bune. eu mai degraba as readuce vechiul sistem dinainte de 1 ian. 07 era cea mai buna metoda.

 5. daca pana acum taxa era menita sa incurajeze cumpararea de masini noi se pare ca acum vom avea o taxa exact pe invers

  http://www.autodir.ro/blog/calculator-taxa-inmatriculare.html

 6. silvian said

  Sa inteleg ca daca ai o masina, de exemplu:BMW 319 i din 93,cu motor de 2000cmc,euro 2 taxa va fi asa?:2000*3.3eur.*7/100=685???
  daca e asa e bien…ca deja am cumparat…dar in asamblu e aiurea pentru ca se incurajeaza aducerea de amsini mai vechi..

 7. Dinu Ionel said

  In aceasta oribila tara absolut totul de la cap la coada se incearca de catre cei ajunsi la putere sa se traieasca si sa si faca averi peste noapte pe spatele cetatenilor romani chinuiti mai rau decat in perioada comunista cand nu se murea de foame ca acum!Chiar nu vede nimeni ce se intampla in tara asta? Nu se gaseste nimeni care sa-i puna cap acestui calvar?
  Se incearca urcarea calului in caruta si poporul roman sa traga la ham!Sunteti niste criminali,guvernantilor!!

 8. Dinu Ionel said

  De unde au luat Vosganian si Tariceanu acest calcul de taxe????In ce tara din Europa se practica aceasta modalitate??? Niciunde!!!Numai in Romania ,tara nimanui!
  Imi cer scuze daca jignesc vreun cetatean al tarii,dar Romania e o tara de hoti,lasi,mincinosi si criminali!
  Am ajuns sa ne fie frica sa iesim pe strada,sa stam in parcuri,sa circulam cu mijloacele de transport in comun.Rusine sa ne fie!

 9. Mihai Sibiu said

  E o adevarata hotie aceasta taxa care e mai mult decat discriminatorie. Pai o masina Euro 3 din stainatate de vreo 5-6 ani polueaza mai putin decat o dacie sau un renault complet nou tot Euro 3. Si in plus mai bine Tariceanu ar fi dat o lege de scoatere a masinilor vechi super poluante din circualtie cum este cazul a 80% din autobuze si camioanele pe care le folosesc tot firmele de stat.
  Tariceanu si acolitii lui din acest guvern de cacat plin de hoti si de banditi au facut aceasta taxa ca sa mai scoata ei bani din buzunarul romanilor sa se indatoreze romanul prin banci ca sa isi ia o masina. In loc sa fi incurajat schimbul masinilor vechi si sa lase oamenii sa isi cumpere masini euro 3 mai ieftine il obliga sa se bage prin banci sa imprumute bani ca sa cumpere o masina noua de o calitate mai proasta decat cele second aduse. Daca erau destepti nu bagau nici o taxa si obligau sa aduci doar masini de la euro 3 cu o vechime de maxim 8 ani si atunci mergea mai bine economia ca nu mai erau atatia oameni cu datorii in banci.
  Si ca sa fie complet acest joc politic al acestui guvern de imbecili handicapati, au bagat mai mult decat trebuia taxe la motorina si suntem singura tara din lume in care motorina este mai scumpa decat benzina desi benzina necesita cheltuieli de productie mult mai mari.
  Daca ar fi dupa mine as strange toti parlamentarii si guvernantii in frunte cu Basesc si le-as pune o bomba sa scapam de hotii astia.
  De aia noi tinerii nu avem nici o sansa in tara asta si pleaca toti care pe unde pot spre disperarea si dezamagirea politicienilor. Sper sa ramana doar ei in tara asta de rahat.

 10. PRINTZU_DELUXE said

  hahalerelor numai sa furati stiti!!!tara asta e d tot rahatul…cu voi la putere ne scufundam de tot in loc sa ne ridicam!!!suntetiz niste incompetentzi!!!umflatzi-va buzunarele dragii tati k doar romanii au bani multzi …cu salariile astea d mizerie???eu nu va zic sa va fie rusine….eu va zic sa va mai duceti la dracu toti!!!

 11. Ioan Chioreanu said

  Oare ii pasa cuiva ? citeste cineva ce scriem noi aici?
  Iata o propunere pentru DEZBATEREA PUBLICA:
  Pentru masinile cu motor Euro 2, Euro 3 sau Euro 4 , TAXA sa fie achitata (compensata)prin predarea spre casare a unei masini noneuro cu vechime mai mare de 12 ani.
  Daca guvernul chiar doreste sa retraga rablele din circulatie (oare asta doreste ???)respectand propunerea de mai sus chiar o poate face, fara sa mai aloce fonduri pentru prima de casare (o alta himera , caci nu oricine are acces la ea).
  Cine nu are o rabla, o poate usor cumpara cu cateva sute de euro.
  Daca propunerea merita atentie, promovati-o spre dezbaterea publica.

 12. FLORIAN said

  Propunerea e chiar foarte interesanta.

 13. valy said

  hoti astia ne tot baga mana in buzunar cu toate astea de noxe si nu stiu mai ce taxe platesti o gramada si nu sti de ce le platesti eu mia m adus acum 2 sapt un ford din germania normal ca nu e nou dar nici vechi bag motorina de la rompetrol.de la petrom aceas povest sccoate fum in draci si mai vor si taxe de poluare pai sa ne dea combustibil sa nu scoata fum si dupa sa ne bage taxe nu sa platesti si taxe o gramada mai strici si masina ca nu e bun combustibilul.astia ar trebui omorati legati dupe masina si tarati ca pe niste jigodi .daca sar face o rscoala sai capacim sa le sara paru din cap eu as fi primu care mas daga sai termin ….taricene te caut eu si nu o sa scapi ,,pa

 14. cocolino said

  Suntem condusi de mafioti fara onoare.
  Romania trece prin cei mai crunti ani de mizerie morala si hotie din istoria sa. Fanariotii n-au fost nimic fata de actualii…
  Pana nu dispar benzile de infractori care ne conduc, cu gastile lor de masoni cu tot, vom ramane de badjocura lor.
  Asta e soarta noastra.

 15. Claudia said

  NU STIU CUM DE MAI RABDAM!!!!
  DUPA PAREREA MEA,ASTIA ISI BAT JOC PUR SI SIMPLU DE NOI. PROFITA DE TACEREA NOSTRA,DE FAPTUL CA AM FOST INVATATI SA TACEM SI SA ACCEPTAM….DAR VINE GENERATIA CARE NU A TRAIT PE TIMPUL COMUNISMULUI,UNDE AVEAI FRICA SA RIPOSTEZI….
  TREBUIE SA FACEM CEVA SA NE APARAM SI INTERESELE NOSTRE….NU SE MAI POATE ASA.
  TAXE,TAXE,TAXE….DAR NU FAC NIMIC IN SCHIMBUL TAXELOR. ESTE INCREDIBIL !!!
  TAXELE NU AR FI O PROBLEMA DACA AR FI LA NIVELUL CETATEANULUI ROMAN…DAR EI VAD DOAR COSTURILE EUROPENE,NU SI SALARIILE.
  REFERITOR LA TAXA AUTO…HMM!!
  <>
  DACA AR APRECIA MUNCA ROMANULUI PRIN BANI,SI ROMANUL ISI DORESTE O MASINA MAI BUNA….DECI ?

 16. Symon said

  draq sa va ia..nush ce sa m,ai zik…astia akm la politie zik ca trebuie sa platesc taxa de poluare nu conteaza ca e noua si ca are sub 2000 cm3….numa la logan nou nu se plateste..nush ce sa m,ai zik…draq ..parlamentari de cacat…ooofff is satul de atata prostie…Sa dea Domnu sa facetzi pana la avion.. :))

 17. Hoticonducromania said

  Thiefs government in Romania

 18. Haideti sa iesim sa blocam Finantele publice in fiecare resedinta de judet…

 19. Astia nu se mai stura de bani….”Vaca intra in lucerna si mananca paina crapa”–fratilor putem merge peste hotare->Ungaria ,Bulgaria,Republica Moldova sa inmatriculam masinile daca statul nostrul Roman e hraparet….E foarte legal sa circuli cu masina inmatriculata in alta tara…

 20. Asta e mana lui TARICEANUL si loganul lui….actionar de cacat ce esti…..nu ati putut sa o dati la nemti ati dat.o la rancezi…astia stiu sa faca sampania si vinuri nu masini…Sa dea dumnezeu de Logan sa fie accidentat TARICEANUL….si aia care au in cap japca asta cu taxa. Ce ma intereseaza ca intra in somaj oameni…nu au mai intrat…am fost si eu somer si care e prob. Tu ca stat roman nu ma obliga prin taxe sa iti cumpar cutia ta de conseve…..ASTA E DEMOCRATIE…..HTI CRIMINALI NU VA MAI SATURATI DE BANI…VA CRAPA CUREAUA LA ROABA DE RAHAT DIN FATA….

 21. NICI UN IMPERIU NU E VESNIC–OAMENI BUNI–>Sa ne uitam in istorie….Au fost si boieri si regi, comunisti…acum democrati cica ……

 22. Asa am o sadisfactie ca i.am pus frana lu unul cu un Tuareg de Bucuresti––a rupt fata in carligul meu :))))))–dac omul tot dadea blit…..sa isi ia aripi si sa zboare nu e corect….Unde nu asi vedea pe Tariceanul in oglinda retrovizoare sa vezi ce frana trag…uuu de mana de picior motor.Mai ales ca stiu ca am ales PNL….draci la maxim….mi.am facut.o cu mana mea…

 23. o sa postez poze sa vedeti cam ce se poate in germania….jumatate de masina facuta remorca…..Sprinter din furgoneta decupat , pus platforma si are omul si pat in sprinterul ala……..La noi ….1000 de acte si omologari….la ei? ARE masina; frane .. directie.. lumini SANATAE SI MULTI Km. La noi: vezi ca e crapata aia vezi ca e ciobita aia….Spagagii….dar cat o sa mai tina…………HAIDE TARICEANULE..si toti restul…….incearca sa vezi cat ne tin nervii……

 24. Claudia Spune::
  18 august, 2008 at 19:13–––>
  Am 27 de ani cand a fost revolutia eram in clasa a2a…..Dar i.mi aduc aminte f. bine……si acum e 215 si SRI …care monitorizeaza cam tot…..dar mai mult de viata ce pot sa i-ti pot lua….? Cunosc un caz nu vb. din auzite…..un fost securist a murit in chinuri groaznice…..7 ani s.a chinuit sa moara…a avut amputat o mana un picior.. se tot inegrea si incretea pielea…..DUMNEZEU randuieste dupa masura….

 25. Lui Leonard Orban Ludovic cel mic….sa ii bag ceva in fundulet ca parul sa cante ca Dan Spataru.

 26. sebastian said

  eu am un ford focus di 2008 si vreau sal inscriu an rominia este 1.6 disel 47,619 kw (euro 4) cat ma costa sal inscriu in ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: